Драколимни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Драколимни
Δρακολίμνη
Панорамна снимка на Драколимни. На заден план са върховете Плоскос (Πλόσκος) (в средата) и Астрака (Αστράκα) (вдясно)
Панорамна снимка на Драколимни. На заден план са върховете Плоскос (Πλόσκος) (в средата) и Астрака (Αστράκα) (вдясно)
Greece relief location map.jpg
39.9941° с. ш. 20.7868° и. д.
Местоположение Северна Гърция
Вид езеро
Дълбочина 4,95 m
Надм. височина 2050 m
Драколимни в Общомедия

Драколимни (на гръцки: Δρακολίμνη, в превод Драконово езеро) са две едноименни планински езера в северозападен Епир, в планинските масиви Тимфи (най-висок връх Гамила) 2497 m и Смолика.

Преди 10-15 хиляди години, след оттеглянето на ледниците, в Европа са възникнали хиляди езера. В днешна Гърция има около 60 такива езера, като само около тридесет от тях са с площ, по-голяма от 1 km2. Топенете на снеговете в Пинд продължава до юли.

Масив Тимфи[редактиране | редактиране на кода]

Първото (Голямото) Драконово езеро е разположено сред алпийските ливади на Тимфи, на 2050 метра надморска височина, северозападно от върховете Плоскос (Πλόσκος (2377 m)) и североизточно от връх Астракас (Αστράκας) (2436 m). Пеша може да се достигне от манастира Стомиу (Στομίου) за 3,5 часа и е разположено на запад-северозапад от връх Гамила (Γκαμήλα (2497 m)). Езерото е известно с алпийските тритони, които го обитават. Езерото отстои на 1 час пеша от поддържания заслон на седловината Астракас и отстои на 4 часа пеша от Микро Папинго (Μικρό Πάπιγκο). Площта му е около 1 ха, а дълбочината – 4,95 m.

Масив Змоликас[редактиране | редактиране на кода]

Второто (Малкото) Драконово (Змейово) езеро е разположено на 2150 m, западно от връх Смолика (Σμόλικα) (2637 m), втория по височина в Гърция. Смолика е разположен на няколко километра северно от Тимфи. В това езеро също има алпийски тритони. Езерото има сърцевидна форма, като площта му е 3-4 dka, обиколката му е 375 стъпки, но е твърде дълбоко. Нарича се още Линга (Λύγκα), а на влашки Дивирлинга (Ντιβιρλίγκα ).

Панорамна снимка

Имена на езерата[редактиране | редактиране на кода]

Имената на езерата са дадени от местни фолклорни легенди, според които в района открай време воюват змейове (дракони), замерящи се с дървета и скали, които създават своеобразния пейзаж на местността. Районът на езерото, както и този на съседното през пролома Малко Змейово езеро, се обитава от алпийски тритон, наричан от местните жители „змей“ или дракон. Голямото и Малкото езеро са разделени от Вьоското дефиле, част от гръцкия национален парк Викос-Аоос.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Drakolimni“ и страницата „Δρακολιμνη“ в Уикипедия на английски и гръцки език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.