Дружба 3 (квартал на Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дружба.

Дружба 3
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Русе
Община Община Русе
Част от Русе
Основаване 70-те години на XX век

„Дружба 3“ е жилищен комплекс в град Русе, България, и един от най-благоустроените квартали на града, макар че е разположен на излизане от него. Населението му е около 1068 жители. На юг граничи с Лозята, на север с квартал „Дружба 1“, на изток с квартал „Чародейка Юг“, на запад с месността „Буйна Яна“ и връх „Левента“ (195 m). На близо е телевизионната кула в Русе. Климатът е умерен и във високите части планински.

В северната част на жк „Дружба 3“, по протежението на ул. „Даме Груев“, има: магазини и др. търговски обекти (в това число Пацони (бивш магазин „24 часа“), баничарници, копирни услуги, клон на банка ДСК, поща, амбулатория (кабинет на общопрактикуващи лекари), лаборатория), а в близкия му кв. „Дружба 1“ – магазини Kaufland, Praktis, Lidl.

В южната част на „Дружба 3“, между блок 44 и блок 17 са магазин „Пацони“ и Търговски комплекс „Милениум“ (аптека, механа, сладкарница и други магазинчета).

Телевизионната кула

Линии на градския транспорт до жк „Дружба 3“: тролеи 13, 24 и 27, както и автобуси 28, 23. Като тролей 13 свързва квартала с жк „Здравец“, III поликлиника и Гара Разпределителна, линии 27 и 28 с Пантеона, Болницата, Университета и ЦПЗ-то, а линия 23-с Дом на културата.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България