Дружба 3 (квартал на Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дружба.

Дружба 3
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Русе
Община Община Русе
Част от Русе
Основаване 70-те години на XX век

„Дружба 3“ е жилищен комплекс в град Русе, България, и един от най-благоустроените квартали на града, макар че е разположен на излизане от него. Част от големия жилищен комплекс „Дружба“, има още „Дружба-1“ и „Дружба“-2, като границите на целия комплекс, с 3-те му части, се простират от ул. „Русофили“ на излизане от града, чак до над Централна гара и до циганския квартал „Селеметя“.

В жк „Дружба 3“, по протежението на ул. „Даме Груев“, има: магазини и др. търговски обекти (в това число Пацони (бивш магазин „24 часа“), баничарници, копирни услуги, клон на банка ДСК, поща, амбулатория (кабинет на общопрактикуващи лекари), лаборатория), а в близкия му кв. „Дружба 1“-магазини Kaufland, Praktis, Lidl, средно училище „Васил Левски“...

В южната част на „Дружба 3“, между блок 45 и блок 46 са магазин „Пацони“ и Търговски комплекс „Милениум“ (аптека, механа, сладкарница и други магазинчета).

Линии на градския транспорт до жк „Дружба 3“: тролеи 13, 24 и 27, както и автобуси 28, 23. Като тролей 13 свързва квартала с жк „Здравец“, III-та поликлиника и Гара Разпределителна, линии 27 и 28 с Пантеона, Болницата, Университета и ЦПЗ-то, а линия 23-с Дом на културата.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България