Дръм енд бейс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
dnb (drum and bass)

Дръм-енд-бейс (на английски: drum and bass /ˈdrʌm ənd ˈbeɪs/ е електронен музикален стил, който води началото си от края 1980-те. Характеризира се с бързо темпо (обикновено между 160-180 удара в минута) и дълги бас линии. Заражда се първо на английската сцена, в ранните години на 1990-те.

В края на 80-те и началото на 90-те, растящата найтклуб култура ражда нов електронен музикален стил, наричащ се "acid house", който комбинира разчупени бийтове (broken beats), силни бас линии и темпо, по-бързо от house музиката. От 1991, песните създадени по този начин стават известни като "jungle", който се превръща в нов музикален жанр (1991 – 1992).

Тези песни често комбинират реге вокали с разчупен ритъм и бас линии. През 1994 "jungle" добива популярност и събира много фенове (познати като "junglists"). По това време обаче, стилът започва да се свързва с престъпността и неспазването на реда. Може би това е причината повечето продуценти и изпълнители да оставят реге звученето и да създадат лейбъл с името "drum and bass".

Стилът навлиза бързо в ежедневието чрез нощните клубове, радиото и телевизията (1995-1997).