Дръм енд бейс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
dnb (drum and bass)

Дръм-енд-бейс (на английски: drum and bass /ˈdrʌm ənd ˈbeɪs/ е електронен музикален стил, който води началото си от края 1980-те. Характеризира се с бързо темпо (обикновено между 160-180 удара в минута) и дълги бас линии. Заражда се първо на английската сцена, в ранните години на 1990-те.

В края на 80-те и началото на 90-те, растящата клубна култура ражда нов електронен музикален стил, наричащ се acid house, който комбинира разчупени бийтове (broken beats), силни бас линии и темпо, по-бързо от хаус музиката. От 1991 г., песните създадени по този начин, стават известни като jungle, който се превръща в нов музикален жанр (1991 – 1992 г.).

Тези песни често комбинират реге вокали с разчупен ритъм и бас линии. През 1994 г. jungle добива популярност и събира много фенове (познати като junglists). По това време обаче стилът започва да се свързва с престъпността и неспазването на реда. Може би това е причината повечето продуценти и изпълнители да оставят реге звученето и да създадат лейбъл с името drum and bass.

Стилът навлиза бързо в ежедневието чрез нощните клубове, радиото и телевизията (1995-1997 г).