Дунав (ансамбъл)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дунав.

Ансамбълът за народни песни танци „Дунав“ във Видин е създаден през 1971 г. с цел издирване, съхранение и популяризиране на българския фолклор, особено от Видинския край.

Важен художествен принцип в работата на ансамбъла е запазването на характерните особености на музикалния, песенен и танцов фолклор на Северозападна България. В богатата си и разнообразна програма ансамбъл „Дунав“ включва музика, песни и танци и от други фолклорни области на България, което допринася за по-голямо разнообразие и атрактивност на спектаклите му. Дългогодишен ръководител на ансамбъла е Генчо Генчев – изтъкнат композитор, диригент и познавач на местния фолклор.

Темпераментните танци, характерните песни, инструментални изпълнения, всичко това съчетано с красивите костюми, прави концертите неповторимо изживяване за публиката. Плод на дългогодишна работа на ансамбъла са 2 дългосвирещи грамофонни плочи, CD, видео касета, 10 филма за БНТ и 3 местни телевизии, записи за БНР. С много любов и професионализъм участниците в ансамбъла представят изкуството си пред публика в страната и чужбина.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Ансамбъл „Дунав“ е носител на:

С голям успех състава е гостувал в: Австрия, Германия, Турция, Египет, Италия, Македония, Полша, Румъния, Чехия, Унгария, Украйна, Испания, Босна и Херцеговина, Нидерландия.

Художествен състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Главен художествен ръководител: Наталия Кирилова
  • Хореограф Наталия Кирилова
     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България