Дъбилни вещества

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дъбилните вещества са биохимични вещества. Срещат се във всички растения. Те взимат участие в обмяната на веществата и в процеса на отделянето на вътрешноклетъчната енергия. Освен това са защитни вещества, които действат отровно на много гъби и бактерии, атакуващи растенията.

Делят се на две групи – дъбилни вещества, които под действието на ензима „таназа“, на минерални киселини или на основи могат да се хидролизират и имат естерен характер, и дъбилни вещества, които не могат да се хидролизират. Към първата група спадат танините, а към втората - катехините.

От химична гледна точка дъбилните вещества са анхидриди-производни на ацидофенолите, като в растенията се съдържат под формата на естери на глюкозата с шикалчената киселина.

Вкусът им е стипчив.

Още в миналото се използват за щавене на кожи. В медицината се използват като запичащо средство при стомашни и чревни заболявания и като кръвоспиращо средство. С белтъчините алкалоидите, гликозидите и тежките метали дъбилните вещества дават утайка от неразтворими танати, затова и се използват като противоотрови.