Държавен исторически музей, Русия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Държавен исторически музей
Музеи в Русия
State History Museum.jpg
Общ изглед от кула на Кремъл
Местоположение Москва
Тематика исторически
Основан 1872
Архитект В. О. Шервуд
инж. А. А. Семёнов
Допълнителна информация
Адрес 109012 Москва, Червен площад 1/2
Сайт www.shm.ru
Местоположение в Москва
Държавен исторически музей в Общомедия
Изглед отпред, от Червения пл.
Изглед отзад, от Манежния пл., със статуята на маршал Георгий Жуков

Държавният исторически музей на Русия е най-големият национално-исторически обект в Русия. В музея са изложени колекции, които са на почти половин век, има около 5 милиона музейни обекти и 14 милиона страници от документи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Решението за създаването на Историческия музей е взето от руския император Александър II през февруари 1872 г. През януари 1873 г. са одобрени Общите правила на музея, в които се посочва основната цел „да служи като визуална история“, което ще рече да се съберат всички паметници на значими исторически събития от руската държава. Първият устав на музея е изготвен от граф Александър Уваров и е одобрен през август 1874 г.

През май 1881 г. музеят е прехвърлен на Министерството на финансите и придобива статут на държавно учреждение, а името му е сменено на Руски императорски исторически музей. През декември 1882 г. по решение на Александър III музеят е прехвърлен на Министерството на образованието.

За посетители музея е открит в началото на юни 1883 г. От тогава музеят е преименуван няколко пъти: през май 1895 г. музеят е преименуван на Руски императорски исторически музей „Цар Александър III“ в Москва, през ноември 1917 г. – на Руски исторически музей, през 1925 г. – на Държавен исторически музей.

Сградата[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на музея e уникален исторически и архитектурен паметник и музей. Разположен е на Червения площад. В резултат на конкурс за дизайн на сградата на музея са избрани архитект В. О. Шервуд и инж. А. А. Семёнов. Изграждането на музея продължава в периода 1875-1881 г. В изграждането на вътрешните зали се включват московските архитекти и художници: И. Е. Бондаренко, А. П. Попов, Иван Айвазовски, Виктор Васнецов, а по-късно Валентин Серов, С. А. Коровин, Иля Репин. Интериора на музея отговарят на определени исторически периоди.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Стените на стаите са посветен на Древна Русия, украсени с картини от известни руски художници. Историята през хилядолетията е възкресена в музея с цялата си слава и трагедия: живот на първобитния човек, формиране на старата руска държава, татаро-монголското нашествие, суровата и безмилостна епоха на Иван Грозни, напредък на страната по време на Петър I. През 1936-1937 г. много живопис и интериорни детайли са варосани или унищожени.

През 1986 – 1997 г. музеят е затворен за реставрация и ремонт. В дарение към музея се включват държавни и обществени институции, манастири, библиотеки, архиви, академии, институти, университети и издатели. Дарени са над 300 000 обекта, включително произведения на иконописта, руското изкуство от XVIII-XIX век, старинни ръкописи, всички видове занаяти, огромен архив от ценни документи, колекции от ловни оръжия и пистолети, ръкописи и книги, художествени произведения.

През 1993 г. във връзка с ликвидацията на Централния музей на В. И. Ленин колекцията му е прехвърлена към Историческия музей. Най-богатата колекция, съхранявана във фондовите отдели: археология, нумизматика, дърво, оръжия, метали, благородни метали, стъкло и керамика, ръкописи и старопечатни книги и писмени източници, тъкани и костюми, картографиране, визуални материали, книжен фонд.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]