Егено I фон Конрадсбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Конрадсбург (2013)

Егено I фон Конрадсбург Стари (на немски: Egeno I von Konradsburg, Conradsburg; * пр. 1021/1041; † сл. 1076/1089) е благородник от Конрадсбург в североизточен Харц, близо до Ермслебен.

Той е син на Буркхард I фон Какелинген-Конрадсбург († ок. 1015) и внук на Егино (Агино) фон Какелинген († сл. 1021), който през 944 г. е господар на Конрадсбург. Племенник е на Алверик II фон Какелинген, който е баща на Бернхард I фон Какелинген, граф в Харцгау († 1069), който е баща на фамилията на графовете от Пльотцкау. В документ от 1021 г. той прави размяни.[1]

През 1070 г. Егено I разказва във Фрицлар пред Хайнрих IV, че знаел за заговора на саксонския граф и баварски херцог Ото II фон Нортхайм против крал Хайнрих IV и че бил получил от него дори задачата да убие краля и показал дадения му меч за това. Ото е осъден да се дуелира в Гослар с Егено, но се отказва, заради по-ниския ранг на Егено. Ото се съюзява след това с Магнус Билунг и го напада, но през 1071 г. е победен и временно затворен до юли 1072 г.

Като съюзници на заговра на Егено против Ото са посочени граф Гизо II от род Гизони и граф Адалберт фон Шауенбург. Със знанието на Хайнрих IV те плануват комплота, формулират обвинението и чрез подкупения Егено разпространяват това. Гизо и Адалберт са убити през 1073 г. от хората на Ото в замъка на Гизоните Холенде.

Егено е ослепен през 1073 г. като наказание за уличен грабеж и след това тръгнал из страната като слепец.

Той е баща на Бурхард II фон Конрадсбург Стари (1054 – 1109) и дядо на Егено II фон Конрадсбург (пр. 1076 – 1131?).[2]

Вероятнно родословно дърво[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Egeno I von Konradsburg, our-royal-titled-noble-and-commoner-ancestors.com
  2. GRAFEN von PLÖTZKAU: Egeno I von Konradsburg, fmg.ac
  3. Egino von Kakelinge, our-royal-titled-noble-and-commoner-ancestors.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]