Егено I фон Конрадсбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Егено I фон Конрадсбург Стари (на немски: Egeno I von Konradsburg, Conradsburg, пр. 1021 – сл. 1089) е благородник от Конрадсбург в североизточен Харц, близо до Ермслебен.

Той е син на Буркхард I фон Какелинген и внук на Егино (Агино) фон Какелинген, който през 944 г. е господар на Конрадсбург. Братовчед е на Алверикус де Какелинге от фамилията на графовете от Пльотцкау. В документ от 1021 г. той прави размяни.

През 1070 г. Егено I разказва във Фрицлар пред Хайнрих IV, че знаел за заговора на саксонския граф и баварски херцог Ото II фон Нортхайм против крал Хайнрих IV и че бил получил от него дори задачата да убие краля и показал дадения му меч за това. Ото е осъден да се дуелира в Гослар с Егено, но се отказва, заради по-ниския ранг на Егено. Ото се съюзява след това с Магнус Билунг и го напада, но през 1071 г. е победен и временно затворен до юли 1072 г.

Като съюзници на заговра на Егено против Ото са посочени граф Гизо II от род Гизони и граф Адалберт фон Шауенбург. Със знанието на Хайнрих IV те плануват комплота, формулират обвинението и чрез подкупения Егено разпространяват това. Гизо и Адалберт са убити през 1073 г. от хората на Ото в замъка на Гизоните Холенде.

Егено е ослепен през 1073 г. като наказание за уличен грабеж и след това тръгнал из страната като слепец.

Той е баща на Бурхард II фон Конрадсбург Стари (1054–1109) и дядо на Егено II фон Конрадсбург (пр. 1076–1131?).

Вероятнно родословно дърво[редактиране | редактиране на кода]

  • Егино (Агино) фон Какелинген, появява се 944 г. вероятно като родоначалник на господарите на Конрадсбург
    • Буркхард I фон Какелинген
      • Егено I фон Конрадсбург (пр. 1021 – 1089?), Стари, братовчед на Алверикус де Какелинге от фамилията графовете от Пльотцкау; 1021 има документирани за размяни

Източници[редактиране | редактиране на кода]