Еднаквост

от Уикипедия, свободната енциклопедия

В геометрията две фигури са еднакви ако те имат съответно равни страни и съответно равни ъгли.

Еднаквост на триъгълници[редактиране | редактиране на кода]

Еднаквостта на триъгълници е понятие от геометрията. Два триъгълника са еднакви, ако всички елементи от единия са равни на всички елементи от втория.

Пример за еднаквост. Двата триъгълника вляво са еднакви, третият им е подобен, а четвъртият не е нито едното от двете.
Всички триъгълници на триъгълното пано са еднакви

Първи признак[редактиране | редактиране на кода]


Ако две страни и ъгъл между тях от един триъгълник са съответно равни на две страни и ъгъл между тях от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.

Втори признак[редактиране | редактиране на кода]


Ако страна и два прилежащи ъгъла на един триъгълник са съответно равни на страна и два прилежащи ъгъла от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.

Втори обобщен: Ако страна и два ъгъла от един триъгълник са съответно равни на страна и два ъгъла от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви (ако страните са еднакво разположни спрямо ъглите)

Трети признак[редактиране | редактиране на кода]


Ако трите страни на един триъгълник са съответно равни на трите страни на друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.


Четвърти признак[редактиране | редактиране на кода]


Два триъгълника са еднакви, ако две страни и ъгъл срещу по-голямата от двете страни от единия триъгълник са съответно равни на две страни и ъгъл срещу по-голямата от двете страни от другия триъгълник.

От Четвъртия признак за еднаквост следва Признакът за еднаквост на правоъгълни триъгълници: Ако хипотенуза и катет от един правоъгълен триъгълник са съответно равни на хипотенуза и катет от друг правоъгълен триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]