Езелхоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Езелхоф или Езелхофт (на нидерландски: ezel hoofd – „магарешка глава“) – детайл за закрепването на добавъчните рангоутни дърва към основните (утлегара към бушприта, стенгата към мачтата, брам-стенгите към стенгата).

Първоначално езелхофта представлява съставной дървена греда със самозаконтрящ се квадратен профил, която се надява на нока или на топа на основното рангоутно дърво и друг – кръгъл проходен сквозным отвор за пропускане през него на добавъчното дърво. По-късно се появяват езелгофи, обковани с желязна лента, и железни такива. На езелхофтите се поставят няколко пръстена или полупръстена за прокарване на снастите на такелажа. Различават се бушпритни езелхофи, а на всяка от мачтите – езелхофт, брам-езелхофт, бом-брам-езелхофт, и други.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской словарь: В двух томах.
  • Морской энциклопедический словарь: В трёх томах. – ISBN 5-7355-0280-8
  • К. Х. Марквард.. Рангоут, такелаж и паруса судов XVIII века.ISBN 5-7355-0131-3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эзельгофт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.