Екзит пол

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Екзит пол (от английски exit poll) е допитване до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции. Тези експресни проучвания се правят обикновено от наети от медиите частни социологически агенции, за да бъдат получени ранни индикации за развоя на резултатите в изборния ден (тъй като фактическите резултати на база преброяване на гласовете отнема между един и няколко дни).

И в исторически, и в международен план, екзит полът се ползва за паралелно преброяване на гласовете, с цел да се предотврати евентуална подмяна на вота. Примери за това приложение на екзит пола са Венецуелския референдум, 2004, изборите за президент в Украйна, 2004, и изборите за президент в САЩ, 2004.

Широко разпространената критика към практиката на екзит пола е, че междинните резултати от това проучване често биват обявявани преди края на изборния ден, като така евентуално се оказва въздействие върху електората, който още не е стигнал до урните. В някои страни, като Великобритания, публикуването на резултатите от екзит пола преди приключване на изборния ден се счита за криминално деяние, а в други, като Нова Зеландия и Сингапур, този вид проучвания на общественото мнение са изцяло забранени.

В България практиката на екзит пола е разрешена и регламентирана от закона. Според чл. 59, ал. 3 от Закона за избиране на народни представители[1] „Социологически проучвания в изборния ден се извършват извън сградите, в които се помещават избирателните секции, чрез интервю с гласували избиратели, когато това не създава затруднения за изборния процес. Резултатите от проучванията могат да се оповестят след обявяване края на изборния ден от Централната избирателна комисия.“

Източници[редактиране | редактиране на кода]