Емболия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емболия
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 I74, I82, O88, T79.0-T79.1
МКБ-9 444.9
База данни
DiseasesDB
18165
Мед. рубрики MeSH D004617

Емболия се нарича запушване на кръвоносен съд, на големи и малки артерии и капиляри от чуждо тяло (embolus, ембол), попаднало в кръвта и разнасяно от нея. Емболът може да бъде съсирена кръв, част от тумор, мастни капки, въздух и пр. В зависимост от големината на ембола и мястото на запушване (в белодробните артерии), емболията може да бъде смъртоносна. При попадане в магистрална артерия, кръвоснабдяваната от нея част от тялото или орган могат да загинат - некроза, гангрена.

Какво представлява белодробната емболия? За белодробна емболия се говори, когато кръвен съсирек или някакво чуждо тяло, разнасяно от кръвния поток, запуши белодробната артерия или нейно разклонение. Ако запушването е в по-малко разклонение и не настъпи внезапна смърт, а само се пропие с кръв белодробната тъкан, се говори за белодробен инфаркт.

Какви са симптомите на белодробната емболия? Емболията започва със силен бодеж в гърдите и задух и ако запушването е на големи кръвоносни съдове, настъпва внезапна смърт. Не се ли вземат незабавни мерки; белодробният инфаркт също започва със силен задух и бодежи, започва посиняване, избива студена пот, отделят се кървави храчки и температурата се покачва.

Каква е причината за заболяването? • повишен холестерол; • заболявания, които водят до т.нар. сгъстяване на кръвта; тромбофлебит; кръвен съсирек, образуван след операция, • счупвания, тежки наранявания