Жак Грюбер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Жак Грюбер
френски художник и витражист
Роден: 25 януари 1870 г.
Починал: 15 февруари 1943 г. (73 г.)

Жак Грюбер (собственото име на френски фамилията на немски Jacques Grüber, 1870 – 1936) е френски художник, занимавал се с декоративни изкуства, мебели и витражи.

Витраж на Жак Грюбер, Музей на Екол дьо Нанси („Школата в Нанси“)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жак Грюбер е роден на 25 януари 1870 в Елзас. Учи в Екол де Боз-Ар в Нанси (на френски: École des Beaux-Arts de Nancy – Училището по изящни изкуства). Благодарение на стипендия, осигурена от град Нанси, Грюбер получава възможност да учи при Гюстав Моро в Париж.

Той се връща в Нанси през 1893 г. и преподава в Екол де Боз-Ар. Започва да се занимава с декорация на вази за фирмата Daum, прави мебели за Мажорел и корици на книги за Рене Винер.

Грюбер отваря свое собствено ателие и бързо се специализира в изработката на витражи и различни изделия от стъкло. Той проявява интерес към всякакви техники, използвани в декоративните изкуства, но около 1900 г. се отдава основно на работата си като витражист.

През 1901 г. Грюбер става един от основателите на „Школата в Нанси“ (École de Nancy), свързана с течението ар нуво. Днес Грюбер е считан за най-продуктивния представител на тази школа в областта на витражите.

През 1914 г. той се установява в Париж. Умира на 15 декември 1936

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jacques Grüber“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.