Жана Френска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жана Френска
Jeanne de France
френска благородничка

Родена
Починала
Погребана Бурж, Франция

Религия Католическа църква
Семейство
Род Валоа
Баща Луи XI
Майка Шарлот Савойска
Братя/сестри Шарл VIII
Ан дьо Божьо
Съпруг Луи XII (17 септември 1476 – 16 декември 1498)
Жана Френска в Общомедия

Жана Френска (1464 – 1505) е дъщеря на крал Луи XI и Шарлот Савойска.

12-годишна баща ѝ я омъжва за нейния братовчед Луи Орлеански (бъдещият Луи XII), надявайки се да нанесе удар върху Орлеанския род, който е директна заплаха за трона. Жана е недъгава и целта е Луи да не може да има деца от този брак.

Намерението на Луи XI обаче се проваля, тъй като след неговата смърт синът му Шарл VIII загива млад и не оставя мъжки наследник, което довежда до коронацията на единствения възможен претендент, а именно – Луи XII. Веднага след като става крал, последният се отървава от брака си с Жана чрез анулирането му от папата с претекста, че бракът не е бил консумиран. Веднага след това Луи се жени за вдовицата на Шарл VIII Ана Бретанска съгласно една клауза в брачния договор между нея и Шарл, в която изрично е посочено, че в случай на смърт на съпруга ѝ и ако той не е оставил мъжко потомство, Ана е длъжна да се омъжи за наследника му на трона.

Жана Френска като компенсация получава титлата херцогиня на Бери и основава в Бурж монашески орден. На 28 май 1950 г., 445 г. след нейната смърт, тя е канонизирана от папа Пий XII.