Жан дьо Ла Форе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Жан дьо Ла Форе (на френски: Jean de La Forest; починал в Константинопол, 1537 г.) е френски духовник и дипломат.

Той е първият официален френски посланик в Османската империя – представител на крал Франсоа I в двора на Сюлейман Великолепни от 1534 до 1537 г.

Изпратен е в османската столица, за да осигури търговско и военно сближаване между Франция и Османската империя, насочено срещу империята на Карл V. Усилията му дават резултат: през 1536 г. Османската империя подписва търговски договор с Франция - т.н. Капитулации, които осигуряват на Франция специални привилегии в търговията с Османската империя чак до 19 в.

Франсоа дьо Ла Форе договаря и общи френско-османски военни действия срещу италианските владения на свещено-римския император Карл V по време на Италианската война от 1536-1538 г.

Умира в Константинопол през 1537 г. След смъртта му френската мисия в Османската империя е оглавена от Антонио Ринкон.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jean de La Forêt“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.