Жан дьо Шарпантие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жан дьо Шарпантие
Jean de Charpentier
швейцарски изследовател

Роден
Починал

Националност Флаг на Швейцария Швейцария
Научна дейност
Област геология
Жан дьо Шарпантие в Общомедия

Жан дьо Шарпантие Младши (Йохан фон Шарпантие) (на френски: Jean de Charpentier; на немски: Johann von Charpentier) е швейцарски изследовател, геолог от немски произход.

Произход и младежки години (1786 – 1808)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 декември 1786 година във Фрайберг, Саксония. Също като баща си Шарпантие Младши става минен инженер и дълги години провежда геоложки изследвания в Алпите и Пиренеите.

Изследователска дейност (1808 – 1812)[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1808 – 1812 г. извършва детайлни геоложки изследвания в Пиренеите и горните течения на всички реки извиращи от планината. Описва множество ледници, в т.ч. масива Маладета, като подчертава тяхната незначителност по площ и малката им роля за подхранването на реките.

Шарпантие раздела цялата планина на няколко участъка в зависимост от височината им. Описва страничните разклонения на планината, перпендикулярни на главната верига, които постепенно се снижават, редица изолирани хребети, паралелни на главната верига и изучава почти всички речни долини – около 30 на северните склонове и толкова на южните.

През 1823 публикува големия си труд „Очерци за геоложкия строеж на Пиренеите“, който дълги години остава основополагащ за изучаването на планината.

Следващи години (1812 – 1855)[редактиране | редактиране на кода]

До края на живота си Шарпантие Младши изучава и изследва ледниците в Швейцария и става основоположник на теорията за образуването на ледниковите морени, която по-късно е детайлно разработена от Луи Агасис.

Умира на 12 декември 1855 година в Бе, Швейцария, на 59-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]