Жозеф Питон дьо Турнфор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жозеф Питон дьо Турнфор
Joseph Pitton de Tournefort
френски ботаник

Роден
Починал
Париж, Франция

Учил вУниверситет на Монпелие
Парижки университет
Научна дейност
ОбластБиология
Работил вКолеж дьо Франс (1706 – 1708)
Жозеф Питон дьо Турнфор в Общомедия

Жозеф Питон дьо Турнфор (на френски: Joseph Pitton de Tournefort) е френски ботаник. Той е един от основоположниците на систематиката на растенията и е първият, дал ясна дефиниция на понятието род.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жозеф Питон дьо Турнфор е роден през 1656 година в Екс ан Прованс. Учи в йезуитско училище, като се очаква да стане църковен служител, но след смъртта на баща си започва да се занимава с ботаника. Учи известно време медицина в Монпелие и през 1683 година е назначен за преподавател по ботаника в Ботаническата градина в Париж. През 1694 година публикува основния си труд „Eléments de botanique, ou Méthode pour reconnaître les Plantes“ („Елементи на ботаниката или метод за разпознаване на растенията“).

През 1700 – 1702 година Турнфор, заедно с Андреас Гундесхаймер и художника Клод Обрие, предприема пътуване до Източното Средиземноморие, Константинопол, Армения и Грузия, като събира растения и прави други наблюдения. Резултатите от това пътуване са публикувани посмъртно под заглавие „Relation d'un voyage du Levant“ („Отчет за едно пътуване в Леванта“).

Жозеф Питон дьо Турнфор умира през 1708 година в Париж, прегазен от кола.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Élémens de botanique“, 1694
  • „Histoire des plantes qui naissent aux environs de Paris“, 1698
  • „Relation d'un voyage du Levant“, 1717
  • „Traité de la matière médicale“, 1717