Жул Риме

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жул Риме
Jules Rimet

Роден
Починал
Париж, Франция
Погребан Баньойско гробище, Баньо, Франция
Подпис Jules Rimet Signature.png
Жул Риме в Общомедия

Жул Риме (на френски: Jules Rimet) е френски футболен деятел, считан заедно с Енрике Буеро за основател на Световното първенство по футбол.

Основател и президент на футболен клуб в Париж. В периода от 1919 до 1945 г. е президент на Френския футболен съюз, а от 1921 до 1954 г. – президент на ФИФА.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1873 г. в източната част на Франция, в семейство на бакалин. През 1884 г., когато Жул е на 11 години, семейството се премества в Париж. Адвокат по професия, Жул Риме основава спортен клуб Red Star през 1897 г., като не дискриминира своите членове въз основа на класата им. След спортовете в клуба е футболът, който става все по-популярен на базата на играта с произход от английски държавни училища.

Футбол[редактиране | редактиране на кода]

Участва в основаването на Международната футболна асоциация. Първата световна война задържа плановете му и отива да служи във френската армия. Като офицер е награден с Croix de Guerre („Военен кръст“). След войната, през 1919 г., става президент на Френската футболна федерация, а след това на 1 март 1921 г. – президент на ФИФА. Остава на поста чак до 1954 г., като и до днес е най-дълго задържалият се президент. Под негово ръководство членуващите във ФИФА нации нарастват от 12 на 85.