Загорка (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Загорка.

Езеро Загорка
изглед към езерото откъм ресторанта
изглед към езерото откъм ресторанта
Map of Stara Zagora 2.png
42.4447° с. ш. 25.6369° и. д.
Местоположение в България Стара Загора
Местоположение Стара Загора
Площ 0,067-0,07 км²
Дълбочина до 2 m
Острови изкуствен остров
Езеро Загорка в Общомедия

Загорка е изкуствено езеро, разположено в парк „Бедечка“ в североизточната част на Стара Загора. Езерото се захранва от водите на река Бедечка. Кръстено е на намиращата се в непосредствена близост пивоварна Загорка.

Езеро „Загорка“ е било построено от един от най-успешните градоначалници на Стара Загора – Йордан Капсамунов, управлявал между 1952 и 1962 г. Проектът на Йордан Капсамунов бил много мащабен, но в голямата си част останал неосъществен. Кметът искал да изгради в близост голяма къпалня, ресторант на няколко тераси, тенис-кортове, розариум, концертна зала. Йордан Капсамунов мечтаел в езерото да плува корабче, което да развлича старозагорци. На 7 август 1962 г. край езерото официално е открита бирария „Загорка“.

През 1983 г. на мястото на бирария „Загорка“ общината построява ресторант с хотелска част, носещ същото име, но не успява да го завърши. Поводът за построяването му е предстоящото провеждане на Световно първенство по корабен моделизъм в езеро „Загорка“. Заради липса на средства повечето от проектите на Йордан Капсамунов, свързани с езерото, както и на кметовете след него, останали недовършени. Хотел-ресторант „Загорка“ е завършен и открит през 1987 г.

На 30 юни 2012 г., на мястото на останалия безстопанствен в началото на 90-те години хотел-ресторант „Загорка“, е открит петзвезден комплекс – парк-хотел „Стара Загора“. В езерото отново плуват лодки и водни колелета, в дървени къщички, разположени във водата, живеят и се размножават над 100 диви патици и други водолюбиви птици. Езерото се зарибява ежегодно, в него се провеждат състезания по спортен риболов корабомоделизъм, триатлон и други водни спортове. В близост се намира и 670-годишен чинар (рекордьор).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България