Заземяване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Най-елементарно заземяване

Заземяванеелектрическо съединение на определено устройство със земята. Заземяването се състои от "заземител" (част от ел. мрежата непосредствено съприкосновена със земята) и заземяващ проводник съединявящ заземяемото у-ство със заземителя. Заземителя може да бъде прост метален кабел (най-често меден), или сложен комплекс от елементи със специална форма.

Устройство на заземяването[редактиране | редактиране на кода]

Ground Electicity.JPG

Изискванията към заземяването и неговото устройство са регламентирани в правила за устройство на електроинсталациите.

Грешки при заземяването[редактиране | редактиране на кода]


Понякога като заземител се използват водопроводни тръби, въпреки че това не е препоръчително. Във водопроводната система може да има "непроводящи" елементи (например пластмасови тръби), или нарушен електрически контакт между тръбите в следствие на корозията и др.

Заземяване при неизправно електрооборудване[редактиране | редактиране на кода]


Доброто заземяване е изключително важен фактор. В примера от картинката, ако изолацията на включения прибор с метален корпус е нарушена, то корпуса може да се окаже под електрическия потенциал на фазата и при отсъствие на заземяване, това не може да се установи. Съприкосновението с такъв неизправен прибор може да доведе до смърт. Ако металният корпус на електрическия прибор е заземен, то при възникването на електрически контакт между проводника и корпуса може да се случи следното:

  • Ако приборът е включен в ел. мрежата чрез дефектнотокова защита, той реагира дори и на незначителна разлика в потенциалите (обикновено прагът на чувствителност е 10мА или 30мА), и незабавно изключва неизправния участък от мрежата.
  • Ако няма дефектнотокова защита, неизправният участък може да се изключи само от предпазител - ако силата на тока във фазата на заземителя превиши прага му. Фактически предпазителят се задейства само при относително силен ток.

НИКОГА не пренебрегвайте техниките за безопасност! НИКОГА не включвайте електрически прибор с метален корпус, към незаземен контакт!

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]