Закон на Кемпбъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Законът на Кемпбъл е поговорка, развита от Доналд Т. Кемпбъл психолог и социолог, която гласи:

„Колкото повече всякакъв количествен социален индикатор е използван за вземането на социални решения, толкова повече предмет ще има за корупционен натиск и ще бъде по-подходящо да се деформира и корумпира социалният процес, който се наблюдава.“

Законът на Кемпбъл [1] може да се разглежда като пример за ефект на кобрата (опитът за решение на проблема го влошава). Принципът на социалните науки в закона на Кемпбъл понякога се използва, за да се посочат негативните последици от тестовете високи залози в класните стаи в САЩ. Това може да бъде под формата на преподаване на изпита или директна измама.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Campbell's law“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.