Заливане на Згориград и Враца от Плакалница (1966)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Местоположение на Згориград (червеното квадратче) и Враца
Изглед от Згориград отпред, прохода Вратцата в средата, Враца отзад

Заливането на Згориград и Враца от Mини „Плакалница“ на 1 май 1966 г. е най-пагубното наводнение (с над 500 жертви) в България[1].

„Плакалница“[редактиране | редактиране на кода]

Предприятието Mини „Плакалница“ във Врачанския балкан, както е широко известно по първия рудник, е преименувано на „Мир“ (по действащия тогава рудник) през 1957 г. То включва бившия рудник „Плакалница“, действащия рудник „Мир“ („Седмочисленици“ до 1957 г.), флотационна (обогатителна) фабрика „Мир“ край рудник „Мир“ и тяхното хвостохранилище „Мир“[2], разположено край южния край на с. Згориград. Добиват се оловно-цинкови руди и се обогатяват във фабриката. Закрито е през 1990-те години.

На 12 юни 1965 година известният руско-съветски специалист по контрол и експлоатация на хвостохранилища Павел Евдокимов изпраща експертното си заключение до тогавашния Комитет по химия и металургия в България, като казва, че върху низовия откос на стената на хвостохранилището има пукнатини, доказващи неговото свличане, и предупреждава, че може да се очаква катастрофа с човешки жертви и големи щети през април – май следващата 1966 г.[1]

Ход на бедствието[редактиране | редактиране на кода]

По време на първомайския празник на труда през 1966 г. се къса дигата на хвостохранилище „Мир“, вследствие на което Згориград и югозападните квартали по бреговете на река Лева с центъра на Враца са залети от 450 000 м³ маса от вода, кал, камъни, дървета с отровни утайки от тежки метали и цианиди[3][4]. Официално тогава се съобщава за 107 загинали, според по-късни оценки жертвите на наводнението са над 500, ранени са 2000 души, разрушени са над 150 къщи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

.