Занзибар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Занзибар.

Занзибар
Zanzibar
Знаме
      
Местоположение на Занзибар (в светло) с островите Занзибар, Пемба и др.Местоположение на Занзибар (в светло) с островите Занзибар, Пемба и др.
Страна Flag of Tanzania.svg Танзания
Адм. център Занзибар
Площ 2654 km²
Население 1 303 569[1] души (2012)
Области 5
Президент Хюсеин Али Мвиний
Часова зона UTC+3
Телефонен код +255
Регионите на Танзания, включително в Занзибарския архипелаг
Регионите на Танзания, включително в Занзибарския архипелаг
Занзибар в Общомедия

Занзибар (на суахили: Zanzibar) е полуавтономна област в рамките на Танзания, наследник на бивша държава със столица в едноименния град. Заема по-голямата част от архипелага Занзибар и включва два основни острова – Пемба и Унгуджа.

История[редактиране | редактиране на кода]

През Средновековието търговията с роби от Източна Африка е широко разпространена в Занзибар. С течение на времето търговията с роби се концентрирала в ръцете на арабски търговци от Оман, които образували ядрото на местната аристокрация. През XVI век Занзибар е част от колониалните владения на Португалия, заедно с Момбаса и Хормуз. В средата на XVII век аманските амани се възстановяват от удара, нанесен от появата на европейските колониалисти и започват да ги изтласкват от западния Индийски океан. В Занзибар властта на султана дълго време остава номинална.

До 1853 г. най-могъщият от оманските султани Саид Ибн Султан установява контрол върху значителни участъци от африканския бряг и премества столицата си от Мускат в Занзибар. Островът преживява нов бум, свързан с увеличеното търсене на слонова кост и роби – стоки, доставяни на местните пазари от Африка. Под султана в Занзибар се извършва широко строителство. През 1861 г. Занзибарският султанат се отделя от Оман, а през 1890 г. се превръща в британски протекторат.

Занзибарският архипелаг е бил португалска колония, след това британски протекторат до 1963 г. – като султанат Занзибар, когато султанатът получава независимост. След Занзибарската революция от януари 1964 г. е създадена Народна република Занзибар и Пемба.

През април 1964 г. Занзибар и освободилата се (1961) колония Танганика (известна също като Танганайка) се сливат в Обединена република Танганайка и Занзибар, преименувана след половин година на Обединена република Танзания. Новото название Танзания на общата държава се образува от първите срички от названията на съставилите я бивши държави.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на Занзибарския архипелаг в западната част на Индийския океан. Включва 2 големи острова – Занзибар (или Унгуджа) и Пемба, както и по-малки острови от архипелага. Общата площ на двата острова е 2654 км², а населението е 1,304 млн. души (2012 г.).

Политика[редактиране | редактиране на кода]

След обединението президентът на бившата държава Занзибар и Пемба става президент на новия автономен регион Занзибар и вицепрезидент на новата държава Танзания. В качеството си на президент на Занзибар той е също председател на Революционното правителство на Занзибар и на консултативния Революционен съвет на Занзибар. Отделно е създаден (1980) местен парламент (Камара на представителите на Занзибар), чиито 85 членове се избират на общи преки избори.

На територията на автономен регион Занзибар са обособени 5 административно-териториални региона на Танзания:

Източници[редактиране | редактиране на кода]