Занзибар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Занзибар.

Flag of Zanzibar.svg
Автономен регион Занзибар (в светло) с островите Занзибар, Пемба и др.

Занзибар е автономен регион в Танзания, наследник на бивша държава.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на Занзибарския архипелаг в западната част на Индийския океан. Включва 2 големи острова – Занзибар (или Унгуджа) и Пемба, както и по-малки острови от архипелага. Общата площ на двата острова е 2654 км², а населението е 1,304 млн. души (2012 г.).

История[редактиране | редактиране на кода]

Занзибарският архипелаг е бил португалска колония, после британски протекторат до 1963 г. – като султанат Занзибар, когато султанатът получава независимост. След Занзибарската революция от януари 1964 г. е създадена Народна република Занзибар и Пемба.

През април 1964 г. Занзибар и освободилата се (1961) колония Танганика (известна също като Танганайка) се сливат в Обединена република Танганайка и Занзибар, преименувана след половин година на Обединена република Танзания. Новото название Танзания на общата държава се образува от първите срички от названията на съставилите я бивши държави.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Регионите на Танзания, вкл. в Занзибарския архипелаг

След обединението президентът на бившата държава Занзибар и Пемба става президент на новия автономен регион Занзибар и вицепрезидент на новата държава Танзания. В качеството си на президент на Занзибар той е също председател на Революционното правителство на Занзибар и на консултативния Революционен съвет на Занзибар. Отделно е създаден (1980) местен парламент (Камара на представителите на Занзибар), чиито 85 членове се избират на общи преки избори.

На територията на автономен регион Занзибар са обособени 5 административно-териториални региона на Танзания: