Зарядно устройство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зарядно устройство

Зарядно устройство е устройство за зареждане на електрохимични енергийни носители (акумулатори, презареждащи се батерии) с енергия (електричен ток). Действат като токоизправители и ако има нужда понижават тока. Някои използват слънчева енергия или динамо като източник на ток. Акумулаторите са чувствителни към презареждане и прегряване. Зарядни устройства които контролират тези фактори осигуряват по-дълъг живот за тях.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Обикновени зарядни устройства[редактиране | редактиране на кода]

Обикновените зарядни устройства свързват акумулаторите с източник на постоянен ток (например акумулатори от Никел и Кадмий) или постоянно напрежение (например оловни акумулатори). Процесът на зареждане не може да се контролира. В най-добрия случай съществува възможност за прекъсване на процеса след определено време. При използването на такива зарядни устройства рискът от презареждане или прегряване е много по-висок.

„Интелигентни“ зарядни устройства[редактиране | редактиране на кода]

Интелигентните зарядни устройства имат по-сложна електронна схема и могат да се прилагат и други методи на зареждане, например чрез електронни импулси. Тези устройства могат да установят кога акумулатора е напълно зареден и да преустановят процеса. Така се предотвратява презареждане. Освен това има възможност акумулатора да се разреди напълно и тогава да започне процеса на зареждане или акумулатора да се разрежда и зарежда няколко пъти за регенерация на ядрото.

Оптимални са зарядни устройства които могат по отделно да контролират едновременно зареждащи се с тях акумулатори.