Токоизправител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Токоизправителен диод с монтираща апаратура. Резбата закрепя устройството към охлаждането.
Силов диоден изправител за електрически локомотив ВЛ80С.

Токоизправителят е устройство или електрическа верига, които преобразуват променливия ток (AC) към прав ток (DC), а процесът е известен като токоизправяне.[1] В съвременната радио и електронна апаратура това е основният източник на захранване. Електрическата схема на токоизправителя позволява мрежовото променливотоково захранващо напрежение от 220 V да се трансформира в по-ниско или по-високо и чрез импулси с еднаква полярност да се постигне т. нар. прав ток. Това се реализира с полупроводникови изправители – селенови изправители (набор от селенови клетки) или диоди, с електронна лампа диод (популярна с наименованието радиолампа), с живачни изправители и др. В зависимост от потребностите и изискванията за последващо използване на това електрическо захранване, се прилагат различни схеми за намаляване нивото на пулсациите чрез прилагане на филтърни групи, например от кондензатори, които са неотменна част от токоизправителя.

Устройство, което има обратната функция (преобразува правия в променлив ток), се нарича инвертор.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Почти всички токоизправители се състоят от n-брой диоди включени в определено схемно подреждане за по-ефективно преобразуване. В този смисъл два са основните метода за преобразуване на променливия в прав ток. Схемно токоизправителите се реализират с еднопътно и двупътно изправяне. Това значи, че в първия случай се пропускат към последващия товар само вълните с еднаква полярност. Ефективността на това изправяне не е голяма-използва се само единия период от енергията на променливия електрически ток. Тази евтина и проста схема на токоизправяне се прилага за захранване на маломощни електронни консуматори, без високи изисквания към пулсациите на изправеното напрежение.

Двупътното изправяне се реализира с повече от един електронен елемент. Тази схема позволява пропускането и на двете полувълни на променливото напрежение, което двойно увеличава не само електрическата енергия във веригата на консуматора, но и значително подобрява качеството на полученото напрежение от токоизточника.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Токоизправители на полупериод на вълната[редактиране | редактиране на кода]

Полупериоден токоизправител

При полупериодните токоизправители или позитивния или негативния период от променливото напрежение е пропуснат, а другият е блокиран от диод. Тъй като само едната половина бива пропусната не е ефективно да се използва за предавателно захранване. Полупериодно токоизправяне може да се постигне с един диод в еднофазово захранване или от три диода в трифазово захранване.

Токоизправители на цял период на вълната[редактиране | редактиране на кода]

Токоизправител на цял период

Токоизправителите с цял период на вълната преобразуват целият вход на вълната към постоянна полярност (позитивна или негативна) към изхода. Те преобразуват цялата полярност към изхода с прав ток и са по-ефективни. Но при такива вериги са нужни четири диода вместо един при полупериод. Четири токоизправителя, наредени така, се наричат мостови диоди или мостов токоизправител.

За еднофазна променливотокова верига, ако трансформатора е свързан в центъра, тогава два диода свързани на обратно (анод към анод или катод към катод) могат да образуват токоизправител на цял период на вълната.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  1. Théodore Wildi, Gilbert Sybille. Electrotechnique. 3ème édition. Канада, DeBoeck Université, 2003. ISBN 2-7637-7593-4. с. 763 – 769.