Звездна нощ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Звездна нощ
VanGogh-starry night ballance1.jpg
Художник Винсент ван Гог
Година 1889
Техника маслени бои върху платно
Размери 73.7 × 92.1 cm
Изложена Музея за съвременно изкуство, Ню Йорк
Звездна нощ в Общомедия

Звездна нощ (на нидерландски: De sterrennacht) е картина на холандския художник Винсент ван Гог, нарисувана през юни 1889. От 1941 се съхранява в Музея за съвременно изкуство (MoMA) в Ню Йорк. Картината е често репродуцирана.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Звездна нощ“ не е първият опит на Ван Гог да изобрази нощно небе. През 1888 г. в Арл, той рисува „Звездна нощ над Рона“. Той иска да изобрази звездна нощ като пример на силата на въображението, което може да създаде по-удивителна природа, от тази, която можем да възприемем в реалния свят. В едно от писмата си описва сюжета на бъдещата картина като звездна нощ с кипариси и, вероятно над поле с пшеница. Картината е рисувана в Сен-Реми, където художника се лекува по това време. В началото на юни той пише на брат си Тео, че „видял пейзажа през прозореца доста преди изгрев и нямало нищо освен зорницата, която изглеждала много голяма“.[1]. Изследователите установяват, че по това време в Прованс действително Венера се виждала в най-ярката си светлина.

Непосредствено над геометричния център на картината е изрисувано едно спираловидно образувание, чието естество остава предмет на дискусия, извън неговия естетически ефект, който е несъмнен. Тълкуванията се поделят между намиране на някакъв нефигуративен замисъл, бил той експресионистки или дори мистически[2] и по-натуралситични обяснения. Алберт Бойме и др. предполагат, че ван Гог е бил впечатлен от илюстрациите, съпровождащи откриваните тогава спираловидни мъглявини.[3][4] Склонността му да рисува звездите с увеличен мащаб би намерила продължение и в изобразяването на астрономически обект, макар той да е невидим с невъоръжено око. Тъй като подобни завихряния има и в други картини, алтернативно обяснение ги свързва с мистрала, характерният за Прованс вятър, който изчиства небето и прави колорита на пейзажите там особено контрастен. В подобна насока критикът М. Бейли изтъква, че ван Гог е бил силно впечатлен от Голямата вълна на Хокусай и е транспонирал нейната структура във въздуха.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Letter 777: To Theo van Gogh. Saint-Rémy-de-Provence, between about Friday, 31 May and about Thursday, 6 June 1889. // Vincent van Gogh: The Letters. Van Gogh Museum. This morning I saw the countryside from my window a long time before sunrise with nothing but the morning star, which looked very big.
  2. Schapiro, Meyer (1950), Vincent van Gogh, New York: H. N. Abrams. p. 110.,
  3. Boime A., Van Gogh's Starry Night: A History of Matter and a Matter of History, Arts Magazine. 59 (4).
  4. Whitney, Charles A. (September 1986). „The Skies of Vincent van Gogh“. Art History. 9 (3).
  5. Bailey M., The art newspaper, 28th Sept. 2018 How Van Gogh's Starry Night was inspired by Hokusai’s Great Wave