Зелено!

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зелено!
Groen!
Groen logo.png
Ръководител Мейрем Алмаджи
Основана 1982 г.
Щаб Андерлехт
Член на Глобални зелени
Европейска зелена партия
Идеология Зелена политика
Група в ЕП Европейски зелени - Европейски свободен алианс
Камара на представителите
6 / 87
Сенат
3 / 35
Фламандски парламент
10 / 124
Брюкселски парламент
3 / 17
Европейски парламент
1 / 12
Сайт www.groen.be
Зелено! в Общомедия

Зелено! (на нидерландски: Groen!) е белгийска зелена партия, активна главно сред фламандската общност. Членува в Европейската зелена партия. Ръководител на партията е Мейрем Алмаджи.

Партията води началото си от възникналото през 70-те години обществено движение Агалев (Agalev). Първоначално то подкрепя отделни политици, споделящи възгледите му, но с времето част от участниците в движението решават да основат собствена политическа партия. Други, включително неговият основател Люк Верстейлен, не се присъединяват към партията Агалев, но двете организации продължават да си сътрудничат.

Партията Агалев е формално основана през 1982 година, въпреки че още през 1981 година участва в изборите и печели няколко места в белгийския парламент. През 80-те години тя постоянно увеличава влиянието си и, макар че остава в опозиция, успява да убеди останалите партии да подкрепят някои от нейните идеи. Агалев разчита главно на подкрепата на избиратели, необвързани с традиционните политически партии, като най-голямо е влиянието ѝ в градски центрове със значителен брой студенти, като Гент и Льовен.

Най-големия си успех Агалев постига през 1999 година, когато печели около 7% от гласовете на федерално ниво и се включва в първия коалиционен кабинет на Ги Верхофстад. На федералните избори през 2003 година Агалев претърпява провал, като получава едва 2,6% от гласовете и не успява да премине въведената и с нейните гласове петпроцентна бариера. Партията преминава в опозиция и приема сегашното си име. Въпреки че с времето се отдалечава от първоначалните си християнсоциални възгледи и се доближава до социалдемокрацията, Зелено! решава да продължи самостоятелното си участие в избори и да не се включва в предизборните коалиции на Социалистическа партия - различни и Спирит. През 2007 година получава 4% от гласовете и отново има представители във федералния парламент.