Зигфрид Бернфелд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Зигфрид Бернфелд
психолог

Роден
Починал
2 април 1953 г. (60 г.)
Националност австрийско
Научна дейност
Област Психология
Повлиян Густав Вайнекен
Зигфрид Бернфелд в Общомедия
Паметна плоча на Зигфрид Бернфелд в Берлин

Зигфрид Бернфелд (на немски: Siegfried Bernfeld) е австрийски психолог, психоаналитик и учител. През 1915 г. завършва философското си образование от Виенския университет, където също изучава психоанализа, биология и социология.

Докато е още студент се включва в психоаналитичното движение и по-късно става важен член на Виенското психоаналитично общество. От 1925 до 1932 работи в Берлинския психоаналитичен институт. Впоследствие се връща във Виена и поради заплахата от нацизма отива в изгнание в Мантон на Френската Ривиера, където остава до 1936 г. След това емигрира в Съединените щати, където работи като учител в Сан Франциско.

Бернфелд е запомнен с изследването си относно осигуряването на връзка между психоанализата и теорията на обучението. Интересува се от ролята на обучението и как тя е свързана с последици като социална промяна и социално неравенство. Той е ранен защитник на фройдомарксизма и развива теории свързващи психоанализата със социализма.

Сред неговите работи е влиятелната книга по детска психология наречена "Психология на детето" (на немски: Psychologie des Säuglings) и работата му от 1925 върху теория на обучението озаглавена "Sisyphos", в която Бернфийлд се застъпва за неавторитарна образователна система, чието ударение пада върху важността на инстинктивния живот и нуждите на студента. Публикува също и книга свързана с психоаналитичната интерпретация на име "Der Begriff der "Deutung" in der Psychoanalyse", където обяснява връзката на психоанализата с научните принципи. По-късно в своята кариера той публикува редица статии за ранната научна работа на Зигмунд Фройд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Siegfried Bernfeld“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.