Златен храм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Златният храм.

Нощен изглед от Златния храм

Златният храм (на пенджабски: ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ, Хармандир сахиб или на пенджабски: ਦਰਬਾਰ ਸਾਹਿਬ, Дарбар сахиб) е най-важното свещено място за сикхите. Намира се в град Амритсар, който е основан от гуру Рам Дас, четвъртият гуру на сикхите. Град Амритсар е също наричан „Гуру ги нагри“, което означава градът на сикхския гуру.

Шри Harmandir Сахиб, също познат като Златния храм в Амритсар е най-святото светилище на религията на сикхите. Също така известен като Шри Darbar Shaib, че е в центъра на старата част на Амритсар. Златния храм седи на правоъгълна платформа, заобиколен от басейн с вода, наречен Амрит Sarovar, от който е обявен за град. Кликнете тук, за Golden Temple история . Входът на комплекса Golden Temple е чрез богато украсен свод с сложен инкрустация работа. Стихове от Granth Сахиб са изписани на вратата. Основната северния вход е под викторианска часовникова кула. Известен като Darshani Deori, входът е до полет от стъпки и отново в храма и свято резервоара. Храмът е двуетажна мрамор структура достига по тротоар, известен като Bridge Гуру. Долният етаж е в бял мрамор със стените, украсени с инкрустирани цветя и животински мотиви в стил pietradura на Тадж Махал. Архитектурата на Златния храм е смесица от стиловете хиндуистки и мюсюлмански.

Горният етаж е позлатен, увенчана с купол (Златния Dome) с формата на обърнато лотос. С първите лъчи на зората, отражението на храма в резервоара дава ефирна атмосфера в комплекса. Когато слънцето се измества, храмът представя безброй прегледи, всеки великолепни и завладяващ. The Golden Dome (казва, че се плъзна със 100 кг чисто злато) се предполага, че представлява обърнат лотосов цвят, сочещи обратно към Земята, за да символизират загриженост сикх с проблемите на този свят. Сградата на храма има четири входа, вместо на обичайната единичен запис. Това е символ на откритостта на сикхизма и показва, че последователите на всички религии се допускат вътре. Стените вътре са украсени с резбовани дървени плоскости и сложна инкрустация работа в сребро и злато. The Adi Granth, съставен от Guru Arjan Дев, почива на трон под бижу инкрустирани балдахин. Свещеници провеждат непрекъснато рецитиране на стихове от свещената книга в 3-часови смени. A цялостен прочит на текстови стейкс 48 часа. Оригиналният екземпляр на Guru Granth Сахиб се държи под розов саван в, Златния храм през деня и в около 10 часа всеки ден е тържествено се върна в Akal Takht (сик парламент) сградата. Церемонията по сутрин шествие се провежда в 4 часа през лятото и в 5 часа сутринта през зимата, когато Шри Гуру Granth Сахиб се купува от Akal takhat Сахиб в шествие до светая светих, който се промива с мляко.

The Akal Takht, в непосредствена близост до mple Golden Te, е седалището на Gurudwara Prabandhak комитет Shiromani, религиозната ръководен орган на сикхите. Сградата на Akal Takht започнало с Guru Arjan Dev и завършена през 1609 г. от Guru Hargobind. Ако сте пропуснали рано сутрин или вечер шествия, паланкина, който носи Adi Granth може да се види в хазната стая на първия етаж на Akal Takht. Паланкинът е настроен със скъпоценни камъни и има сребърни стълбове и златен балдахин. Светилища на северния край на коридора са почитани като 68-светите храмове на индусите. Според учението на Guru Arjan Дев, това бе достатъчно за вярващите, за да посетите тези светилища и не посети всички оригинални хиндуистки храмове, които са разпръснати из цялата страна. Много от тези храмове сега са превърнати в галерия на мъченик, показващ страшен историята на сикхите.

Около Parikrama, или пътека, са четири правоъгълни кабини, където Granthis (свещеници) седят и рецитират на Granth Сахиб. Поклонниците оставят предложения на стъпките, и може също така да получите на свещената книга рецитира в имената им за дарение. В източния край са две тухлени наблюдателни кули, наречени Ramgarhia Minars, които са били повредени по време на операция Blue Star през 1984 година. The Guru-ка-Langar или столовата общност е сикх институция, която бе започната от Guru Amar Das през 16 век. Практиката да се яде заедно насърчава проливането на задръжки и принципа на равенство. Кухня общност захранва до 10 000 души на ден, без такси. Храната е нормално чапати и леща. Дървото Jubi, в северозападната част на комплекса е засадена преди известно 450 години от първата глава свещеник на храма. Старият, чепат дърво се смята, че имат специални правомощия и бездетни жени връзват ленти от плат върху него, за да бъдат благословени със синове. Брачните сделки също са фиксирани под дървото, въпреки че тази практика не е одобрена от органите на храма. Две щабовете флаг присъединиха в средата с емблемата на Guru Hargobind символизират двойна аспекти на сикхизма - религията и политиката. Две мечове на емблемата са затворени в кръг с надпис Ek Onkar (Бог е един). Гуру Рам Дас и Гуру Нанак хостели от едната страна на комплекса оферта безплатно настаняване до три нощувки за посетители. The Golden Храмът е отворен за всички. Поклонници и посетители на Златния храм трябва да премахнат своите обувки и покриват главите си, преди да влезе в пределите. Не Пушенето е разрешено вътре цялата площ на храма, фотография е разрешено само във / от Prakarma, мраморната пътека, която обгражда свещеното басейна. Един екскурзовод на английски език е достъпно на информационния офис в близост до Часовниковата кула, която бележи главния вход на храма. Офисът на информация има редица интересни безплатни публикации.