Златен храм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Златният храм.

Златният храм
ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ
Golden Temple...Faith....JPG
Местоположение в Amritsar district
Местоположение Flag of India.svg Индия
Архитект Гуру Арджан Дев
Стил Сикхска архитектура
Изграждане 1585 – 1604
Златният храм в Общомедия
Нощен изглед от Златния храм

Златният храм (на пенджабски: ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ, Хармандир сахиб или на пенджабски: ਦਰਬਾਰ ਸਾਹਿਬ, Дарбар сахиб) е най-важното свещено място за сикхите. Намира се в град Амритсар, който е основан от гуру Рам Дас, четвъртият гуру на сикхите. Град Амритсар е също наричан „Гуру ги нагри“, което означава градът на сикхския гуру.

Шри Harmandir Сахиб, също познат като Златния храм в Амритсар е най-святото светилище на религията на сикхите. Също така известен като Шри Darbar Shaib, е в центъра на старата част на Амритсар. Златния храм седи на правоъгълна платформа, заобиколен от басейн с вода, наречен Амрит Sarovar, от който е обявен за град.

Входът на комплекса Golden Temple минава през богато украсен свод с изящни инкрустации. Стихове от Granth Сахиб са изписани на вратата. Северния вход е под викторианска часовникова кула. Известен като Darshani Deori, до входа и обратно се достига по стъпала. Храмът който е двуетажна мраморна сграда се достига по пътека, известна като Bridge Гуру. Долният етаж, на който стените са в бял мрамор и са украсени с инкрустирани цветя и животински мотиви в стила pietradura на Тадж Махал. Архитектурата на Златния храм е смесица от стиловете хиндуистки и мюсюлмански.

Горният етаж е позлатен и завършва с купол (Златния Dome) с формата на обърнат лотос. С първите лъчи на зората, отражението на храма във водата дава ефирна атмосфера на комплекса. Когато слънцето се измества, храмът предлага безброй гледки, всяка от които великолепни и завладяващи. The Golden Dome (счита се, че е облят със 100 kg чисто злато) се предполага, че представлява цвят на обърнат лотос, насочен към Земята, за да символизират загриженост сикхите към проблемите на този свят.

Сградата на храма има четири входа, вместо на общоприетия единичен. Това е символ на откритостта на сикхизма и показва, че последователите на всички религии се допускат вътре. Стените вътре са украсени с резбовани дървени плоскости и изработки със сложна инкрустация от сребро и злато. The Adi Granth, съставен от Guru Arjan Дев, почива на трон под бижу инкрустирани балдахин. Свещеници провеждат непрекъснато рецитиране на стихове от свещената книга в 3-часови смени. На всеки 48 часа текстовете се изчитат изцяло. Оригиналният екземпляр на Guru Granth Сахиб се държи под розов саван в, Златния храм през деня и в около 10 часа всеки ден е тържествено се върна в Akal Takht (сик парламент) сградата. Церемонията по сутрин шествие се провежда в 4 часа през лятото и в 5 часа сутринта през зимата, когато Шри Гуру Granth Сахиб се купува от Akal takhat Сахиб в шествие до светая светих, който се промива с мляко.

The Akal Takht, в непосредствена близост до Temple Golden (Златният храм), е седалището на Gurudwara Prabandhak комитет Shiromani, религиозният ръководен орган на сикхите. Сградата на Akal Takht започнало с Guru Arjan Dev и завършена през 1609 г. от Guru Hargobind. Ако сте пропуснали рано сутрин или вечер шествия, паланкина, който носи Adi Granth може да се види в хазната стая на първия етаж на Akal Takht. Паланкинът е настроен със скъпоценни камъни и има сребърни стълбове и златен балдахин.

Светилища на северния край на коридора са почитани като 68-светите храмове на индусите. Според учението на Guru Arjan Дев, това бе достатъчно за вярващите, за да посетите тези светилища и не посети всички оригинални хиндуистки храмове, които са разпръснати из цялата страна. Много от тези храмове сега са превърнати в галерия на мъченик, показващ историята на сикхите.

Около Parikrama, или пътека, са четири правоъгълни кабини, където Granthis (свещеници) седят и рецитират на Granth Сахиб. Поклонниците оставят предложения на стъпките, и може също така да получите на свещената книга рецитира в имената им за дарение. В източния край са две тухлени наблюдателни кули, наречени Ramgarhia Minars, които са били повредени по време на операция Blue Star през 1984 година. The Guru-ка-Langar или столовата общност е сикх институция, която бе започната от Guru Amar Das през 16 век. Практиката да се яде заедно насърчава принципа на равенство. Дневно до 10 000 души се хранят безплатно. Обикновено се предлага чапати и леща.

Дървото Jubi, в северозападната част на комплекса е засадена преди около 450 години от първата глава свещеник на храма. Счита се, че старото, разклонено дърво има скрита сила и бездетни жени връзват ленти от плат върху него, за да бъдат благословени със синове. Правят се и бракосъчетания под дървото, въпреки че тази практика не е одобрена от органите на храма. Две пилона с флагове носещи емблемата на Guru Hargobind символизират двойното значение на сикхизма – религията и политиката. Двата меча на емблемата са затворени в кръг с надпис Ek Onkar (Бог е един). В единия край на комплекса се намират два хостела Гуру Рам Дас и Гуру Нанак, които предлагат безплатно настаняване за посетители до три нощувки.

The Golden Храмът е отворен за всички. Поклонници и посетители на Златния храм трябва да се събуят и да покриват главите си, преди да влезе в пределите на комплекса. Пушенето е забранено на цялата територия на храма, фотографите са разрешено само в / от Prakarma, мраморната пътека, която обгражда свещения басейн. Има екскурзовод с английски език в информационния офис до Часовниковата кула, която е на главния вход на храма. В информационния офис има интересни безплатни брошури.