Зоран Тодоровски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зоран Тодоровски
Зоран Тодоровски
историк от Република Македония
Роден
Починал

Образование Скопски университет
Научна дейност
Област История

Доктор Зоран Тодоровски (на македонска литературна норма: Зоран Тодоровски) е историк от Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Професор д-р Зоран Тодоровски е роден в Скопие на 3 март 1950 г[1]. Завършва история и история на изкуството във Философския факултет на Университета в Скопие през 1972 г. През 1981 година магистрира във Философския факултет в Скопие на тема „Действието на автономистката ВМРО от 1918 - 1924 г.“. В същия факултет защитава докторантура през 1981 г. на тема „Вътрешната македонска революционна организация 1924-1934 г.“. В хода на своята работна кариера е работил в Републиканския комитет за култура (1975-1990) и в Института за национална история (1990 - 1999). От 1999 до 2002 година е директор на Държавния архив на Р. Македония, като от 2002 - 2006 отново е на работа в Института за национална история. От 2006 г. до смъртта си пак е директор на Държавния архив на Р. Македония. Научният интерес на професор Зоран Тодоровски е насочен към изучаването на новата македонска история, главно към първата половина на XX век и по-специално на събития и личности, които принадлежат на македонското националноосвободително и революционно движение.

Зоран Тодоровски е автор на над сто научни трудове, от които двадесет книги и сборници на документи, над 50 статии и приложения, 25 фейлетона и 33 историографски допълнения в периодиката. В тях се третират различни недостатъчно изследвани личности и събития, свързани със съществуването и дейността на много македонски революционни организации: ВМРО, ВМРО (об), МЕФО, Илинденската организация, ММТРО, МПО, както и други въпроси от македонската историография. Всички негови изследвания се основават на нови документи, с богати исторически факти, анализи, които представляват важни приложения в македонската историография. Участва и в над 30 международни конференции. В сътрудничество с държавните архиви на България издава дневника на Кръсте Мисирков, а също и сборник с документи на Тодор Александров. Застъпва се за реабилитация на Тодор Александров и Иван Михайлов от историографите на Република Македония.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1489. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония