Зъбера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Зъбера
(Белотински Зъбер)
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.543° с. ш. 22.93° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Монтана)
Част от Предбалкан
Надм. височина Зъбера 436,4 m

Зъбера (или Белотински Зъбер) е възвишение в Северозападна България, Западен Предбалкан, област Монтана, до село Белотинци.

Възвишението Зъбера се издига във външната структурна ивица на Западния Предбалкан, като по северното и източното му подножие преминава условната граница между Предбалкана и Стара планина. На север и запад достига до долината на река Нечинска бара (десен приток на Лом) и долното течение на десния ѝ приток Карачица. На изток със стръмни склонове се спуска към Дунавската равнина, а на юг чрез седловина висока 363 м се свързва с Широка планина.

Възвишението има овална форма, като от север на юг е дълго 3,7 км, а ширината му от запад на изток е 3 км. Максималната му височина е връх Зъбера (436,4 м), издигащ се непосредствено южно от село Белотинци.

Изградено е от горнокредни варовици и е остатък от разрушената Белоградчишка антиклинала. Северният и западният му полегати склонове, спускащи се към реките Нечинска бара и Карачица са заети от лозови насаждения.

В североизточния стръмен склон на възвишението е разположено село Белотинци и там на протежение от 3,8 км преминава участък от първокласен път № 1 от Държавната пътна мрежа ВидинСофия — ГКПП "Кулата".

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 217.