Ибрахим Гамбари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ибрахим Гамбари
Ibrahim Gambari
нигерийски дипломат
Ibrahim Gambari, UNDP-USA-159HR-09 crop.jpg
Роден
24 ноември 1944 г. (77 г.)

Учил в Лондонско училище по икономика и политически науки
Колумбийски университет
Университет „Джонс Хопкинс“
Работил в Джорджтаунски университет
Организация на обединените нации
Нюйоркски щатски университет в Олбани
Ибрахим Гамбари в Общомедия

Ибрахим Агбола Гамбари е нигерийски дипломат, роден през 1944 г. в Илорин.

Завършва Кралския колеж в Лагос и е бакалавър на Лондонското училище по икономика. Между 1970 и 1974 политология политология в Колумбийския университет в Ню Йорк и защитава докторат в областта на Международните отношения.

Като дипломат Ибрахим А. Гамбари е постоянен представител на Нигерия към ООН. Бил е два пъти председател на Съвета за сигурност към ООН и председател на Специалния комитет на Обединените нации в борбата срещу Апартейда.

Бивш министър в Министерството на външните работи на Нигерия, Ибрахим А. Гамбари е бил и специален представител на главния Секретариат и Ръководител на Мисията за наблюдаване към ООН в Ангола (MONUA) 2002 г. и февруари 2003 г. и съветник за Африка на Кофи Анан, преди да бъде назначен през юли 2005 от Кофи Анан за генерален заместник-секретар към Департамента за политика към ООН.

През 2006 (9 – 12 ноември) изпълнява дипломатическа мисия в Мианмар (Бирма), за да призове към по-дълбоко зачитане на човешките права. Среща се с лидерите на бирманската хунта в новата административна столица Най Пйи Тау. На 11 ноември се среща Аунг Сан Суу Ки, носител на Нобелова награда за мир.

В последните дни на септември 2007 г. Ибрахим А. Гамбари отново изпълнява дипломатически мисия в Бирма и е посредник между вонното правителство на Бирма, гражданския протест на будиските монаси и Аунг Сан Суу Ки, която излежава присъда в затвор и се нуждае от медицинска помощ. На 30 ептември той очаква среща с главнокомандващия генерал Тан Чуе.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • United Nations 21: Better Service, Better Value, Better Management, Progress Report of the Efficiency Board to the Secretary-General (1996) (co-authored with Rafeeuddin Ahmed, Jamsheed Marker, J. E. Connor and Jean-Claude Milleron) (ISBN 0-7881-7387-1)
  • Report of the Security Council mission to Rwanda(UN Security Council mission chairman) (1995)
  • Theory and Reality in Foreign Policy Making: Nigeria After the Second Republic (1992) (ISBN 0-391-03743-9)
  • Political and Comparative Dimensions of Regional Integration: The Case of Ecowas (1991) (ISBN 0-391-03696-3)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]