Ибрахим Гамбари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ибрахим Агбола Гамбари е нигерийски дипломат, роден през 1944 г. в Илорин.

Завършва Кралския Колеж в Лагос и е бакалавър на Лондонската Школа по Икономика. От 1970 до 1974 учи Политология в Колумбийския Университет в Ню Йорк, и защитава докторат в областта на Международните отношения.

Като дипломат Ибрахим А. Гамбари е постоянен представител на Нигерия към ООН. Бил е два пъти председател на Съвета за сигурност към ООН и председател на Специалния Комитет на Обединените Нации в борбата срещу Апартейда.

Бивш министър в Министерството на Външните Работи на Нигерия, Ибрахим А. Гамбари е бил и специален представител на главния Секретариат и Ръководител на Мисията за наблюдаване към ООН в Ангола (MONUA) 2002 г.и февруари 2003 г. и съветник за Африка на Кофи Анан, преди да бъде назначен през юли 2005 от Кофи Аннан за генерален заместник Секретар към Департамента за Политика към ООН.

През 2006 (9 – 12 ноември) изпълнява дипломатическа мисия в Мианмар (Бирма) за да призове към по-дълбоко зачитане на човешките права. Среща се с лидерите на бирманската хунта в новата административна столица Най Пйи Тау. На 11 ноември се среща Аунг Сан Суу Ки носител на Нобелова награда за мир.

В последните дни на септември 2007 г. Ибрахим А. Гамбари отново изпълнява дипломатически мисия в Бирма и е посредник между вонното правителство на Бирма, гражданския протест на будиските монаси и Аунг Сан Суу Ки, която излежава присъда в затвор и се нуждае от медицинска помощ. На 30 ептември той очаква среща с главнокомандващия генерал Тан Чуе.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

• United Nations 21: Better Service, Better Value, Better Management, Progress Report of the Efficiency Board to the Secretary-General (1996) (co-authored with Rafeeuddin Ahmed, Jamsheed Marker, J. E. Connor and Jean-Claude Milleron) (ISBN 0-7881-7387-1)

  • Report of the Security Council mission to Rwanda(UN Security Council mission chairman) (1995)
  • Theory and Reality in Foreign Policy Making: Nigeria After the Second Republic (1992) (ISBN 0-391-03743-9)
  • Political and Comparative Dimensions of Regional Integration: The Case of Ecowas (1991) (ISBN 0-391-03696-3)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]