Израелска академия на науките

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

IsraelAc.svg
Входът на Академията
Статуята на Алберт Айнщайн

Израелската академия на науките и хуманитаристиката в Йерусалим е създадена през 1961 г. от Държавата Израел за насърчаване на контакти между учени от науки и хуманитарните науки в Израел, за да съветва правителството по изследователски проекти с национално значение, както и да насърчава високите постижения.

Тя включва 102 от най-изтъкнатите учени в Израел. Домът на Академията е в съседство с официалната резиденция на президента на Израел и на Съвета за висше образование в Израел на площад "Алберт Айнщайн" в Ерусалим.

В областта на науките Академията финансира проекти на геологията, флората и фауната на Израел, както и улеснява участието на израелски учени в областта на научните изследвания в международни проекти, като физика на високите енергии в ЦЕРН) и синхротронно излъчване в Европейския механизъм за радиационна синхротроника. Израел има най-висока концентрация на учени и инженери в света.

В хуманитарните науки научните изследвания се финансира в кабинета на Танах и Талмуда, еврейската история, еврейската философия, еврейско изкуство, и на иврит, както и проза и поезия на иврит.

Академията администрира Айнщайн стипендии фонд, които да насърчава отношенията между учени от цял ​​свят и на израелската академичната общност, на Израел науката фонд, на годишен бюджет 53 милиона долара, и на броя на фондовете за научни изследвания въз основа на безвъзмездна финансова помощ от на фонд Adler за космически изследвания, Фондация "вълците" и Fulks фонд за медицински изследвания. Академията работи на Израел Академичен център в Кайро, който подпомага израелски учени с научни изследвания в Египет и египетската култура и улеснява сътрудничеството с египетски учени.

Академията има статут на наблюдател в Европейската научна фондация и изпълнява програми за обмен с британското Кралско общество, на Британската академия, Шведската академия на науките и Националния съвет за научни изследвания на Сингапур.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]