Източни Карпати (биосферен резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Граници на биосферния резерват

Биосферен резерват „Източни Карпати“ е трансгранична защитена територия, разположена в Източните Карпати, определена за област от глобално значение по програмата на ЮНЕСКОЧовекът и биосферата“.

Има статут на биосферен резерват от Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО и включва територии от 3 държави – Полша, Словакия и Украйна, с обща площ от 2 132,11 km2.

Първоначално, през 1992 година, в границите на резервата се включват само части от Плоша и Словакия. През 1998 година бива разширен като е добавена и част от Украйна. Резерватът включва следните защитени национални територии:

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата East Carpathian Biosphere Reserve в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​