Икономайзер

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Икономайзер (на английски: Economizer, от английската дума economize – „спестявам“) е елемент на котлоагрегат, топлообменник, в който циркулиращата вода преди подаването ѝ в котела се подгрява от излизащите от котела газове. При налягания до 22 kgf/cm2 (2,2 MPa) и температура на водата под точката на втечняване на горивните газове или недеаерирана вода икономайзера е във вид на гладки или ребристи чугунени тръби, за по-високи налягания и температура – от стоманени, преимуществено гладки, тръби. Устройството повишава КПД на цялата установка.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Икономайзерите се делят на кипящи и некипящи. Конструкцията на кипящите и некипящите икономайзери принципно е еднаква, в първия случай водата на изхода е кипяща (желателно е паросъдържанието да не превишава 25%). Също има и икономайзери за комините на жилищните домове.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Най-често водните икономайзери се изготвят от тръби, във вид на вертикални серпентини и компоновани в пакети. За удобство в експлоатацията и ремонт на повърхността на икономайзера те се разделят на пакети височина до 1 m, с отстояние между тях от 65 – 80 sm. Разположението на тръбите на икономайзера, като правило, е шахматно; коридорното разположение по условията на този топлообмен е нецелесъобразно. В електростанциите циркулиращата вода преди постъпването ѝ в котела се подгрява в регенеративния цикъл за сметка на отбор на пара от турбините с температура до 215 – 270 °C, което от своя страна намалява големината на топлопреносната повърхност на икономайзера и съответно неговите общи габарити.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Быстрицкий, Г. Ф. Основы энергетики. М., Инфра-М, 2007. ISBN 978-5-16-002223-99.
  • Липов, Ю. М., Третьяков Ю. М. Котельные установки и парогенераторы. М., R&C Dynamics, 2006. ISBN 5-93972-575-9.
  • Резников М.И., Липов Ю.М. Паровые котлы тепловых электростанций. М., Энергоиздат, 1981, 240 с. с. 169.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Экономайзер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

.