Икономическа ефективност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Икономическа ефективност в икономиката е термин, който се отнася да използването на ресурсите за да се постигне максимална продукция на стоки и услуги [1]. Една икономическа система се приема за по-ефикасна, отколкото друга (по отношение на стандарта на живот), ако може да осигури повече стоки и услуги за обществото без използване на повече ресурси. При идеални условия (без съотносимост към стандарта на живот) ситуацията се определя като икономичеки ефективна, ако:

  • При ефективност на Парето
  • Не може да се добави повече произвоство, без увеличаване на броя на суровините
  • Производство при най-ниска стойност за продукт

Тези дефиниции не са еквивалентни, но те обхващат идеята, че система е ефикасна, ако е постигнат максимума на възможно постижимото при дадените ресурси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Sullivan, Arthur и др. Economics: Principles in action. Upper Saddle River, New Jersey 07458, Prentice Hall, 2003. ISBN 0-13-063085-3. с. 15.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Economic efficiency“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.