Икономическа стабилност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Икономическа стабилност означава липсата на големи промени в икономическата активност, отсъствие на висока инфлация, икономически и финансови кризи, отсъствие на ексесивни промени, изменения и флуктуации в макроикономиката [1]. В този смисъл икономика с ниска и стабилна инфлация, и константна продукция и производителност е стабилна. Съответно, обратното, икономика с чести големи рецесии, видим бизнес цикъл, много висока или варираща инфлация, или чести финансови кризи се смята за икономически нестабилна.

Стабилната финансова система ефикасно разпределя ресурси, оценява, определя и управлява финансовите рискове, поддържа ниски нива на безработица и поддържа стабилни монетарни нива при елиминирани движения на ценовите нива. Финансовата стабилност е от съществено значение за поддържане на увереност и сигурност в икономиката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Economic stability“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.