Икономически стимул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

В икономиката стимул означава използването на монетарна или фискална политика (или стабилизационна политика като цяло) за стимулиране на икономиката.

"Държавните стимули" имат специфично място в Кейнсианската икономика и идеята, че правителствените разходи върху държавни проекти, могат да генрират икономически растеж при рецесия. Стимулът може да бъде асоцииран също така и към монетарните политики, като например понижаване на лихвените проценти и количественото смегчаване.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Stimulus (economics)“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.