Икономически стимул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В икономиката стимул означава използването на монетарна или фискална политика (или стабилизационна политика като цяло) за стимулиране на икономиката.

„Държавните стимули“ имат специфично място в Кейнсианската икономика и идеята, че правителствените разходи върху държавни проекти, могат да генерират икономически растеж при рецесия. Стимулът може да бъде асоцииран също така и към монетарните политики, като например понижаване на лихвените проценти и количественото смегчаване.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Stimulus (economics)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.