Импресарио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Импресарио от италиански Impresa: предприятие или уредник, човек, който организира и често финансира концерти, пиеси и опери. Произходът на думата се намира в социалния и икономически свят на италианската опера, където от средата на 18 век до 1830 г. импресарио е ключовата фигура в организацията на музикалния сезон. До 1850 г. собствениците на театър, обикновено благородна аматьори, възлагат на импресариото да наеме композитор на опери за сцена, като се очаква те (оперите) да бъдат нови; събирането на необходимите костюми, комплекти, оркестър и певци като се приема, че те представляват значителни финансови рискове. През 1786 г. Моцарт сатиризира стреса и емоционалната щета в един-единствен акт-фарс: „Импресариото“(Der Schauspieldirektor).

Антонио Вивалди необичайно е действал като импресарио и като композитор: през 1714 г. той организира сезоните в театър Sant'Angelo във Венеция, където операта му Orlando finto Pazzo била последвана от много други.

Много импресарии фалират, някои повече от веднъж, така че търговския нюх и поемането на рискова са били от полза. Алесандро Ланари (1787 – 1852) започва като собственик на магазин, в който се изготвят костюми, премахвайки посредниците в серия от успешни сезони той продуцира за Teatro La Pergola...

Традиционният термин е все още в употреба в развлекателната индустрия за организатор на концерти, турнета и други мероприятия в музиката, операта, театъра и дори родео. Значителни съвременни импресарии в традиционния смисъл на думата включват Рудолф Бинг, Сергей Дягилев (прочут руски балетен импресарио) Ричард Д’Оли Карт (Импресарио на Gilbert and Sullivan – librettist and composer, were classically Victorian gentlemen whose comic operas for the Savoy Theater), Форчън Гало (Известен италиански импресарио 09.05.1878 – 28.03.1970) и Сол Хурок (рус. Соломон Израилевич Гурков, световноизвестният американски импресарио на 20 век).

Терминът понякога се прилага и за други, като независими куратори в галерии и организатори на конференции, които поемат водеща роля в организирането на мероприятия.

Жак-Ив Кусто казва за себе си, че той е бил импресарио на учените като изследовател и режисьор, който работи с учени в подводни изследвания. Никълъс Уейд, описва Джеймс Д. Уотсън и Е.О. Уилсън в „Ню Йорк Таймс“ като импресарии на произведенията на Чарлз Дарвин.

Цитат: „Следвайки го като сянката – видим на границите на събитията, обикновено пребиваващ извън полезрението – беше Карл Роув, политическият импресарио на г-н Буш“ David E. Sanger; Middle East Mediator: Big New Test for Bush; The New York Times; Jun 5, 2003

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Impresario“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.