Индезит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индезит
Indesit Company
IndesitCo logo (2005).png
Централата на Индезит във Фабриано, Италия
Централата на Индезит във Фабриано, Италия
Типпублична
Индустриядомакински електроуреди
Основаване1975 г.
ОснователВиторио Мерлони
СедалищеФабриано, Италия
Служители~ 16 000 (2012 г.)
Продуктиперални машини, съдомиялни машини, хладилници, готварски печки и др.
Годишни приходиПовишение 2,9 млрд. (2012 г.)
Уебсайтwww.indesit.bg
Индезит в Общомедия

Индезит (на италиански: Indesit Company) е 2-рата по оборот в Европа и 5-а в света компания за електродомакинска техника, със седалище във Фабриано, Италия.

Произвежда и продава перални, съдомиялни, хладилници, фризери и електрически плотове. Indesit Company е лидер на пазара в Италия, Великобритания, Русия, Португалия, Румъния, България и Украйна и е водеща компания във Франция, Полша, Турция, Чехия, Унгария и Гърция.

Основана е през 1975 г. от Виторио Мерлони, настоящ председател на Борда на директорите на компанията. От 1987 г. групата е листвана на Миланската фондова борса.

Indesit Company разполага с 16 завода в Италия, Полша, Великобритания, Русия и Турция и 24 представителства по целия свят и има над 16 000 служители. Основните търговски марки на Indesit Company са Indesit, Hotpoint-Ariston и Scholtès.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е създадена през 1975 г. от Виторио Мерлони с името Merloni Elettrodomestici SpA.

През осемдесетте години на 20 век, след придобиването на конкурентни италиански компании от чуждестранни производители на електроуреди, Merloni Elettrodomestici SpA се превръща във водещ производител на домакински електроуреди в Италия.

През 1981 Merloni Elettrodomestici навлиза в труден период, който приключва през 1984 г., когато Виторио Мерлони прекратява договора си като президент на Confindustria (съюз на работодателите в Италия) и отново поема ръководството на компанията. Последвалият ръст в приходите и печалбите на фирмата подтиква семейството да листва компанията на италианската фондова борса.

През 1987 г. Merloni Elettrodomestici придобива най-големия си съперник – Indesit, компания убедително представена на международните пазари, както и 33% от Philco Italy.

Година по-късно оборотът на компанията достига 1.059 млрд. долара, което я нарежда на четвърто място сред производителите на домакински електроуреди в Европа. Скоро след това, през 1989 г., Merloni придобива френския производител на електроуреди Scholtès.

През 1990 Merloni закупува 7% от акциите на доставчика на стоманени тръби Marcegaglia. През същата година за компанията работят около 6000 души, включително в представителствата ѝ във Франция, Португалия и Русия.

През 1994 г. оборотът на Merloni е 1920 млрд. лири, а пазарният ѝ дял в Европа достига 10%. Следващата година е белязана със закупуването на една трета от капитала на Star S.p.A. (Società Trevigiana Apparecchi Riscaldamento), производител на кухненски абсорбатори с марка Conegliano Veneto. Цялостното придобиване на Star S.p.A. приключва през 2003 г.

През 1999 г. Fineldo, холдингът на Merloni, купува Panini, италиански производител на стикери, а през 2000 г. и останалата част от капитала на Philco, както и руският производител на домакински електроуреди Stinol.

Скоро след това, през 2002 г., компанията навлиза в сектора на потребителската електроника, чрез закупуването на Sinudyne.

Февруари 2005 г. името на Merloni Elettrodomestici е променено на Indesit Company. Причина за това е фактът, че Indesit е най-познатата продуктова марка на фирмата извън Италия.

В началото на 2007 г. Indesit Company представя новата стилистика на групата: обединяването на Hotpoint и Ariston ражда новата марка Hotpoint-Ariston.

През 2010 г. Андреа Мерлони наследява баща си Виторио като председател на компанията. На 9 юни компанията обявява плановете си да инвестира 120 милиона евро за периода 2010 – 2012 г. с цел укрепване на позициите си в Италия и закриването на заводите Brembate в Бергамо и Refrontolo в Тревизо.

Продажби[редактиране | редактиране на кода]

През 2009 г. продажбите на Indesit достигат 2.6 млрд. евро. Indesit Company разполага с 16 производствени бази, 8 от които са в Италия (Fabriano – Albacina and Melano, Brembate, Carinaro, Comunanza, None, Refrontolo, Teverola) и 8 са в Полша, Великобритания, Русия, Турция и др.

Фирмени марки[редактиране | редактиране на кода]

  • Indesit
  • Hotpoint-Ariston
  • Scholtès

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]