Инини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Инини
— колония на Франция
6 юни 1930 – 19 март 1946
Знаме
Знаме
      
Инини е в зелен цвят
Инини е в зелен цвят
СтолицаСент Ели
Официален езикфренски
Форма на управление
Площ
80 000 km2
Население
По оценка от3000
Валута
Предшественик
Френска Гвиана Френска Гвиана
Наследник
Френска Гвиана Френска Гвиана
Днес част от Френска Гвиана
Инини в Общомедия

Инини е френска колония съществувала между 1930 и 1946 година на територията на южната част от днешна Френска Гвиана.[1] Територията на Инини е временно отделена от състава на основната колония, а за столица е обявено градчето Сен Ели.

Инини е заемала вътрешната част от днешна Френска Гвиана. Отделена е от основната приморска част с цел развитие на вътрешните региони в колонията, основно около новия административен център и предотвратяване на концентрация на населението в района на град Кайен. Като работна сила през 1931 г. са изпратени около 500 анамски пленника от френската колония в Индокитай. Целта на пленниците е била да построят железопътна линия до Сен Ели. Въпреки това обаче в резултат на тежките природни условия и финансови причини строежът не успява. В началото на основаването на колонията населението е наброявало около 3000 души, а към 1941 г. е нараснало до 5000. В това число не влиза индианското население.

През 1930-те години Франция печата пощенски марки от Инини.

През 1946 г. в резултат на превръщането на Френска Гвиана в отвъдморски департамент на Франция Инини престава да съществува и влиза в състава на департамента. Въпреки това обаче местната администрация продължава да функционира до 1969 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]