Институт „Кинси“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Институт за изследване на секса, пола и репродуктивността „Кинси“
Информация
Основана1947
СедалищеБлумингтън
РъководителДжъстин Гарсия
Сайтwww.kinseyinstitute.org
Институт за изследване на секса, пола и репродуктивността „Кинси“ в Общомедия
Съставът на института през 1953 г. Вторият му директор, Пол Гебхард, е седнал на по-горното стъпало, вторият отляво

Институтът за изследване на секса, пола и репродуктивността „Кинси“, често наричан само Институт Кинси, е научно учреждение, поставило си за цел да „съдейства на междудисциплинарните изследвания и изучаването на човешката сексуалност, джендър и възпроизводство“.

Институтът е основан като Институт за изследване на секса към Университета на Индиана в гр. Блумингтън, щата Индиана през 1947 г. от Алфред Кинси, който по онова време е ентомолог и зоолог в Университета. Първоначално целите на Института са да се изучат човешката сексуалност и сексуалното поведение на човека.

През 1948 и 1953 г. Институтът „Кинси“ публикува 2 монографии за сексуалността на човека, широко известни като Докладите Кинси – „Сексуалното поведение на мъжа“ и „Сексуалното поведение на жената“. След тях самият институт, докладите на Кинси и личността на самия Кинси стават обект на остри спорове, критики и дори нападки.

Сред функциите на института е да се съхранят материалите от първичните изследвания на Кинси, послужили за основа при публикуването на „Докладите Кинси“ и последвалите публикации на института, осигуряването на достъп до материалите за нови изследвания и опазване на конфиденциалността на респондентите на „Кинси“.

Библиография на английски език[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]