Институционализъм (пояснение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Институционализъм може да се отнася до:

  • Нов институционализъм: социална теория, която се фокусира върху развитието на социологическа гледна точка към институциите и начинът, по който те взаимодействат, както и ефектите от институциите върху обществото.
  • Институционална икономика: икономическа школа, която подхожда към икономическите въпроси от макро-социологическа гледна точка. Основни ранни фигури в това движение са Торстен Веблен и Джон Роджърс Комънс.
  • Нова институционална икономика: икономическа школа, която анализира социалните норми, организационните разпоредби и т.н.
  • Исторически институционализъм: метод на изследване от социалните науки, който използва институциите като обект на изследване с цел да открие, измери и проследи моделите и последствията от социалното, политическо и икономическо поведение и промяна в различни периоди или на различни места.
  • Институционализъм в политическите партии: подход, който разглежда политическите партии като имащи капацитет за адаптация, но също и като "затворници на тяхната собствена история като институция".
  • Институционализъм в международните отношения: група от различни теории в международните отношения, която има общо в техния фокус върху социалния и организационен ред, механизми и структури на международната система.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Institutionalism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Символ, обозначаващ пояснителна страница Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.