Нова институционална икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Нова институционална икономика (на английски: New institutional economics, NIE) e икономическата перспектива, която се опитва да разшири полето на икономиката като се фокусира върху социалните и правни норми и правилата, които са подлежащи в икономическата активност.

Терминът Нова институционална икономика е изкован от Оливър Уилямсън през 1975 г.

НИИ анализът е построен върху комплексен набор от методологични принципи и критерии в рамките на неокласическата икономика, тоест встрани от остарялата и „критична“ институционална икономика (която отрича неокласическата икономика), авторите на НИИ се интересуват едновременно от ефикасността и дистрибуцията.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ew institutional economics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]