Школи на икономическата мисъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Школи на икономическата мисъл е термин, който описва разнообразието от подходи в история на икономическата теория, които са достатъчно значими, за да бъдат описани като школа на мисълта. Макар че икономистите не винаги се вписват в определена / конкретна школа, особено в модерните времена, класифицирането на икономистите в школи на мисълта е често. Икономическата мисъл може да бъде разделена по периоди на 3 фази:

  • предмодерна (греко-римска, индийска, персийска, арабска и китайска)
  • ранномодерна (меркантилизъм, физиократи)
  • модерна (започвайки с Адам Смит и класическата икономика през късния 18 век),

макар че систематичното развиване на икономическата теория започва едва през модерната епоха.

В момента голяма част от икономистите следват подходи, наричани "мейнстрийм икономика" (англ. mainstream), понякога наричана и ортодоксална икономика, други са последователи на хетеродоксалните подходи. Вътре в мейнстрийма се различават двете основни групи на соленоводната школа (асоциирана с Бъркли, Харвард, МИТ, Пенсилвански университет, Принстън и Йейл) и лесе-фер идеите на сладководната школа, представяна от Чикагската школа по икономика, Университет Карнеги Мелън и други, като и в двете школи се наблюдава неокласическия синтез. Хетеродоксалната икономика включва институционална, пост-Кейнсианска, социална, социалистическа, марксистка, австрийска, екологична и феминистка, историческите подходи, както и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Schools of economic thought“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.