Историческа школа в икономиката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Това е статия за школата на мисълта в областта на икономиката. За правната школа, виж Германска историческа школа.

Историческата школа в икономиката е бил подход в академичната икономика и публичната администрация, която възниква през 19 век в Германия и има влияние до 20 век.

Историческата школа поддържала, че историята е основния източник на знание за човешките действия и икономически въпроси, след като икономиката е културно-специфична, и следователно не може да се генерализира извън време-пространството. Школата отрича универсалната валидност на икономическите теореми.

Най-видните представители на мисълта на школата са Густав фон Шмолер, Макс Вебер и Вернер Зомбарт.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Historical school of economics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.