Икономическа социология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Икономическата социология изучава социалните ефекти и социалните причини за различни икономически явления. Полето може да бъде най-общо разделено на класически и съвременен период. Класическият период се занимава специфично с модерността и нейните определящи аспекти (рационализация, секуларизация, урбанизация, социална стратификация и прочее).

Съвременният период на икономическата социология, също известен като нова икономическа социология се консолидира през 1985 в работата на Марк Грановетер, озаглавена "Икономическо действие и социална структура: проблем за вложеността". Тази работа изработва концепцията за вложеността (embeddedness), според която икономическите отношения между индивидите или фирмите заемат място в съществуващи социални отношения (и по тази причина са структурирани от тези отношения, както и по-големите социални структури, от които тези отношения са част).

Социоикономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономическа социология е понякога синонимна на социоикономиката.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Economic sociology“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]