Оливър Уилямсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Оливър И. Уилямсън
американски икономист

Роден
Националност САЩ
Научна дейност
Област Микроикономика
Школа Нова институционална икономика
Образование Карнеги-Мелон (доктор по философия 1963)
Станфорд (магистърска степен по бизнес администрация 1960)
МИТ (бакалавър 1955)
Работил в Калифорнийски университет, Бъркли
Награди Нобелова награда за икономика (2009)
Повлиян Роналд Коуз
Хърбърт Саймън
Ричард Кайерт
Ян Родерик Макнийл
Повлиял Пол Л. Джоков

Уебсайт http://groups.haas.berkeley.edu/bpp/oew/
Оливър Уилямсън в Общомедия

Оливър Итън Уилямсън (роден 27 септември 1932) е американски икономист и автор в областта на икономика на транзакционните стойности. През 2009 е награден с Нобелова награда за икономика за „неговия анализ на икономическото управление, особено за границите на фирмата“,[1], която споделя с Елинор Остром.

През 80-те и 90-те години, Уилямсън е много влиятелен по време на дебатите отнасящи се за границите между публичния и частния сектор. Това го постига чрез привличане на вниманието на високо технологично ниво към съответствията и различията между пазарното и непазарното взимане на решения, управлението и предоставянето на услуги.

Фокусът му върху разходите за транзакции му помага да разграничи повтарящите се договаряния от една страна, и специфичните взаимоотношения по договорите. Например, за да отговори на ежедневните или на седмичните си нужди една електрическа компания ще е нужно да извършва повтарящо се закупуване на въглища на спот пазара, което от своя страна е повтарящо се договаряне. Но с течение на времето се очертават дълготрайни бизнес взаимоотношения с определен доставчик и следователно разликата в иконимиката на взаимоотношенията ще е чувствително различна, според Уилямсън.

Избрани статии[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sveriges Riksbank's Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2009. Sveriges Riksbank, 12 October 2009. Посетен на 2009-10-12..

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Oliver E. Williamson“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]