Амартя Сен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Амартя Кумар Сен
Икономика на благосъстоянието
Amartya Sen 20071128 cologne.jpg
Роден
Националност индийска
Институция Харвард, Корнел, Принстън, Кеймбридж, Оксфорд, Училище по икономика, Делхи, Лондонско училище по икономика, Университет Джонс Хопкинс
Поле икономика на благосъстоянието
Alma mater Кеймбридж, Президентски колеж, Калкута
Университет Висва-Барати
Повлиян от Джон Ролз
Приноси Теория за човешкото развитие
Награди Нобелова награда за икономика (1998)
Барат Ратна (1999)
Амартя Кумар Сен в Общомедия

Амартя Кумар Сен (на английски: Amartya Kumar Sen; на бенгалски अमर्त्‍य कुमार सेन, руски Амартия Сен) е индийски икономист, известен с работата си върху глада, теорията за човешкото развитие, икономиката на благосъстоянието и скритите механизми на бедността. През 1998 той получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за приноса си към математическата икономика.

Амартя Сен е роден през 1933 в Сантиникетан, Индия. Родителите му са от Дхака, където той прекарва детството си, но след отделянето на Пакистан през 1947 семейството му се премества в Индия. Продължава образованието си в Сантиникетан, Калкута и Делхи, след което се премества Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, където защитава докторат през 1959. Сен преподава икономика в Калкута, Делхи, Оксфорд, Лондон и Харвард. От 1998 до 2004 е ръководител на Тринити Колидж в Кеймбридж.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Аудио