Амартя Сен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Амартя Сен
Amartya Kumar Sen
अमर्त्‍य कुमार सेन
индийски икономист и философ от бенгалски произход

Роден
3 ноември 1933 г. (90 г.)

Националност Индия
Учил вТринити Колидж
Кеймбриджки университет
Научна дейност
Областикономика на благосъстоянието
ШколаИкономика на благосъстоянието
Работил вХарвард, Корнел, Принстън, Кеймбридж, Оксфорд, Училище по икономика, Делхи, Лондонско училище по икономика, Университет Джонс Хопкинс
Известен сТеория за човешкото развитие
НаградиНобелова награда за икономика (1998)
Барат Ратна (1999)
ПовлиянДжон Ролз
Семейство

Уебсайт
Амартя Сен в Общомедия

Амартя Кумар Сен (на английски: Amartya Kumar Sen; на бенгалски अमर्त्‍य कुमार सेन) е индийски икономист, известен с работата си върху глада, теорията за човешкото развитие, икономиката на благосъстоянието и скритите механизми на бедността. През 1998 г. той получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за приноса си към математическата икономика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Амартя Сен, ок. 2000 г.

Роден е през 1933 г. в Сантиникетан, Индия. Родителите му са от Дхака, където той прекарва детството си, но след отделянето на Пакистан през 1947 семейството му се премества в Индия. Продължава образованието си в Сантиникетан, Калкута и Делхи, след което се премества Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, където защитава докторат през 1959 г.

Сен преподава икономика в Калкута, Делхи, Оксфорд, Лондон и Харвард. От 1998 до 2004 г. е ръководител на Тринити Колидж в Кеймбридж.

От 2008 г. е икономически съветник към международната Комисия по основни показатели на икономическата дейност и социалния прогрес.

Семейство
  • Първа жена – индийската писателка Набанита Дев Сен. В брака, завършил с развод през 1971 г., се раждат две дъщери, едната от които – Антара Дев Сен – е известна индийска журналистка.
  • Втора жена – италианският икономист Ева Колорни (поч. 1985), племенница на Алберт Хиршман. В брака се раждат дъщеря и син.
  • Трета жена (от 1991 г.) – известният икономист Ема Ротшилд.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Аудио