Джордж Акерлоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джордж Акерлоф
американски икономист

Роден
17 юни 1940 г. (77 г.)
Националност САЩ
Научна дейност
Област Икономика
Школа Кейнсианска икономика
Образование МИТ (докторат)
Йейл (бакалавър)
Работил в Калифорнийски университет, Бъркли
Известен с Информационна асиметрия,
ефективни възнаграждения
Награди Нобелова награда за икономика (2001)
Повлиян Робърт Солоу
Повлиял Робърт Шилер
Джордж Акерлоф в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Джордж Артър Акерлоф (на английски George Arthur Akerlof) е американски икономист и Кошланд професор по икономика в Калифорнийския университет, Бъркли.

Акерлоф е може би най-добре известен за неговата статия „Пазар за лимони: несигурност на качеството и пазарен механизъм“, публикувана в Quarterly Journal of Economics през 1970, в която идентифицира някои сериозни проблеми, които засягат пазарите, характеризирани от асиметрична информация. Това е една публикация, заради която всъщност той получава Нобелова награда за икономика. („Лимони“ се наричат в САЩ дефектни нови коли)

Нобелова награда[редактиране | редактиране на кода]

През 1966 получава докторска степен от Масачусетският технологичен институт. През 2001 получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, заедно с Майкъл Спенс и Джоузеф Щиглиц.

През 2000 година Акерлоф и неговият сътрудник, Рейчъл Крантон от Универсутеата Диук въвеждат социална идентичност в официален, икономически анализ, създавайки по този начин областта на Идентичната Икономика. Въз основа на социалната психология и много области извън икономиката, Акерлоф и Крантон твърдят, че лицата нямат преференции само върху различните стоки и услуги. Те също се придържат към социалните норми за това как различни хора трябва да се държат. Нормите са свързани със социалните идентичности на човека. Тези идеи за първи път се появяват в статията „Икономика и идентичност“, публикувана в „Тримесечното Списание за Икономика“ (Quarterly Journal of Economics) през 2000 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]