Ричард Стоун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ричард Стоун
Richard Stone
британски икономист
Роден
30 август 1913 година
Починал
6 декември 1991 година (78 г.)
Кембридж, Великобритания

НационалностОбединеното кралство
Учил вКеймбриджки университет
НаградиНобелова награда за икономика (1984)[1]
Научна дейност
ОбластИкономика
Работил вКеймбриджки университет
Видни студентиДжеймс Мирлийс
Известен спостиженията си в икономиката
НаградиNobel prize medal.svg Нобелова награда за икономика-(1984)
ПовлиянДжеймс Мийд

Сър Джон Ричард Николас Стоун (на английски: Sir John Richard Nicholas Stone) е британски икономист. Носител на Нобелова награда за икономика от 1984 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Стоун е роден на 30 август 1913 г. и е единственото дете в семейството на адвокат. Следва право в Кембридж и за голямо разочарование на баща си през 1931 г. изоставя лекциите си и продължава следването си с икономически науки. В Кингс Колидж (Кеймбридж) учи при Колин Кларк и посещава лекциите на Джон Кейс. Завършва висшето образование през 1935 година и започва работа в подготвянето и издаването на информационен бюлетин на застрахователното дружество „Лойдс“ в Лондон. Със съпругата си Уинифред Мери Дженкинс участват в изследвания и подготовката на доклад за различията в структурите на потреблението и спестяванията в семейния бюджет, публикуван през 1938 г.

Работа в държавната администрация[редактиране | редактиране на кода]

През 1937 г. съпрузите започват издаването на сп. „Trends“ („Насоки“), основан от новатора в икономическата статистика Колин Кларк и бивш преподавател на Стоун.

По време на Втората световна война започва работа и отговаря в Министерството на военната икономика за статистиката на морските превози и доставките на нефт. Работата му продължава в Службата за централна икономическа информация към Управлението на секретариата на военния кабинет, където с видните специалисти Джон Кейнс и Джеймс Мийд работят върху общ обзор за икономическото и финансово състояние на Великобритания. Изследванията са многообхватни – те съдържат оценки за размера на националния доход, разходите, нетната сума на фондовете които се насочват към частния сектор или тази която постъпва на разпореждане на правителството. В тези тежки за Великобритания военни години се изследва и семейния доход и спестяванията за предвоенния период, като се прилага системата на Стоун за отчитане на националния доход на основата на двойното счетоводство. С това се утвърждава революцията в макроикономическата теория на Джон Кейс. Методът на Стоун позволява на националното счетоводство да се съставят иконометрични модели.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 г. Ричард Стоун напуска правителствената служба и става директор на Отдела по приложна икономика в Кембридж. От 1955 г. е професор по финанси и счетоводство и е пионер по въвеждането на финансовите баланси.

През 1947 г. ООН публикува специално подготвения за международната организация доклад „Измерване на националния доход и съставяне на социалните сметки“. В продължение на две десетилетия работи съвместно с Абрахам Айденоф по създаването на стандартизирана система за национално счетоводство, публикувана в серии публикации и в книгата „Система за национални сметки“ (A System of National Accounts), която ООН публикува през 1968 г. Тази система за национално счетоводство е адаптирана в много държави.

През 1975 г. ООН публикува книгата му „По отношение на системата за социална и демографска статистика“, в която е разгледана разработена от него система за демографско счетоводство, отчитаща демографските фактори и популацията и социално икономическото развитие. Тази система допълва вече публикуваната система за национално счетоводство.

Мого важни са изследванията върху поведението на потребителя и анализ на пазара. Заедно с Дерик Роу издават книгата „Измерване на потребителските разходи и поведението на потребителя в Обединеното кралство“. С това е развита теорията за потребителските разходи като част от изследванията за националното счетоводство.

Нобелов лауреат[редактиране | редактиране на кода]

През 1984 г. получава Паметна Нобелова награда за икономически науки за „съществен принос в разработката на системите за национални сметки и значително усъвършенстване на основите на емпиричния икономически анализ“.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Стоун е член на Икономическото дружество, на Международния статистически институт, на Американската академия за хуманитарни и естествени науки, на Американската икономическа асоциация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 1984. // Посетен на 4 февруари 2021 година. (на английски)
  • Нобелови лауреати. Еднотомна енциклопедия, „Българска енциклопедия“ – БАН, Фондация „Отворено общество“, София, 1994 ISBN 954-8104-03-2; ISBN 954-520-030-8