Ричард Стоун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ричард Стоун
Richard Stone
британски икономист
Роден
Починал
Кембридж, Великобритания

НационалностОбединеното кралство
Учил вКеймбриджки университет
Научна дейност
ОбластИкономика
Работил вКеймбриджки университет
Видни студентиДжеймс Мирлийс
Известен спостиженията си в икономиката
Награди Нобелова награда за икономика-(1984)
ПовлиянДжеймс Мийд

Сър Джон Ричард Николас Стоун (на английски: Sir John Richard Nicholas Stone) е британски икономист. Носител на Нобелова награда за икономика от 1984 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Стоун е роден на 30 август 1913 г. и е единственото дете в семейството на адвокат. Следва право в Кембридж и за голямо разочарование на баща си през 1931 г. изоставя лекциите си и продължава следването си с икономически науки. В Кингс Колидж (Кеймбридж) учи при Колин Кларк и посещава лекциите на Джон Кейс. Завършва висшето образование през 1935 година и започва работа в подготвянето и издаването на информационен бюлетин на застрахователното дружество „Лойдс“ в Лондон. Със съпругата си Уинифред Мери Дженкинс участват в изследвания и подготовката на доклад за различията в структурите на потреблението и спестяванията в семейния бюджет, публикуван през 1938 г.

Работа в държавната администрация[редактиране | редактиране на кода]

През 1937 г. съпрузите започват издаването на сп. „Trends“ („Насоки“), основан от новатора в икономическата статистика Колин Кларк и бивш преподавател на Стоун.

По време на Втората световна война започва работа и отговаря в Министерството на военната икономика за статистиката на морските превози и доставките на нефт. Работата му продължава в Службата за централна икономическа информация към Управлението на секретариата на военния кабинет, където с видните специалисти Джон Кейнс и Джеймс Мийд работят върху общ обзор за икономическото и финансово състояние на Великобритания. Изследванията са многообхватни – те съдържат оценки за размера на националния доход, разходите, нетната сума на фондовете които се насочват към частния сектор или тази която постъпва на разпореждане на правителството. В тези тежки за Великобритания военни години се изследва и семейния доход и спестяванията за предвоенния период, като се прилага системата на Стоун за отчитане на националния доход на основата на двойното счетоводство. С това се утвърждава революцията в макроикономическата теория на Джон Кейс. Методът на Стоун позволява на националното счетоводство да се съставят иконометрични модели.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 г. Ричард Стоун напуска правителствената служба и става директор на Отдела по приложна икономика в Кембридж. От 1955 г. е професор по финанси и счетоводство и е пионер по въвеждането на финансовите баланси.

През 1947 г. ООН публикува специално подготвения за международната организация доклад „Измерване на националния доход и съставяне на социалните сметки“. В продължение на две десетилетия работи съвместно с Абрахам Айденоф по създаването на стандартизирана система за национално счетоводство, публикувана в серии публикации и в книгата „Система за национални сметки“ (A System of National Accounts), която ООН публикува през 1968 г. Тази система за национално счетоводство е адаптирана в много държави.

През 1975 г. ООН публикува книгата му „По отношение на системата за социална и демографска статистика“, в която е разгледана разработена от него система за демографско счетоводство, отчитаща демографските фактори и популацията и социално икономическото развитие. Тази система допълва вече публикуваната система за национално счетоводство.

Мого важни са изследванията върху поведението на потребителя и анализ на пазара. Заедно с Дерик Роу издават книгата „Измерване на потребителските разходи и поведението на потребителя в Обединеното кралство“. С това е развита теорията за потребителските разходи като част от изследванията за националното счетоводство.

Нобелов лауреат[редактиране | редактиране на кода]

През 1984 г. получава Паметна Нобелова награда за икономически науки за „съществен принос в разработката на системите за национални сметки и значително усъвършенстване на основите на емпиричния икономически анализ“.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Стоун е член на Икономическото дружество, на Международния статистически институт, на Американската академия за хуманитарни и естествени науки, на Американската икономическа асоциация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Нобелови лауреати. Еднотомна енциклопедия, „Българска енциклопедия“ – БАН, Фондация „Отворено общество“, София, 1994 ISBN 954-8104-03-2; ISBN 954-520-030-8